“Wij constateren dat de recente terreuraanslagen op verschillende plekken in Europa wederom polarisatie en verharding in de hand werken,” zo stellen de initiatiefnemers. “De toename van verschillende vormen van haat baart ons ernstige zorgen. Ons land is gebaat bij stabiliteit, compassie en saamhorigheid en daar hebben wij allemaal een rol in te spelen. Yalla! zal samenwerken met zowel het maatschappelijk middenveld als de overheid om dit te doen.”
Yalla! wil er verder voor waken dat buitenlandse conflicten de verhoudingen in ons land op scherp zetten, door deze naar Nederland te importeren, zo meldt het mission-statement. “Ondanks dat er verschillende perspectieven op de conflicten kunnen zijn en daar ruimte voor is, werken moslims en joden in ons land aan het verstevigen en bestendigen van een goede verstandhouding. In onze positie als minderheden doorvoelen wij het belang van een veilige, inclusieve en rechtvaardige samenleving waarin iedereen zichtbaar zichzelf kan zijn.”
De doelstelling is het tegengaan van antisemitisme en moslimhaat in diverse vormen door in te zetten op het verstevigen van de sociale cohesie tussen de verschillende bevolkingsgroepen; en het ontplooien en versterken van initiatieven die bijdragen aan de verbinding in de Nederlandse samenleving als geheel en die van joden en moslims in het bijzonder. De aanleiding is de opkomst van antisemitisme en moslimhaat in diverse vormen; toenemende polarisatie en opkomst van extremisme in de samenleving; politiek populisme gericht op het kwalificeren van religieuze en culturele minderheden als een bedreiging voor de Nederlandse cultuur.
Yalla! gaat culturele, literaire-, muzikale- en andere ontmoetingsactiviteiten organiseren (of eraan bijdragen) gericht op respect en vriendschap tussen mensen met verschillende culturele en religieuze achtergronden. Ook gaan de mensen van Yalla! actief bijdragen aan het maatschappelijk debat.
De motieven voor de oprichting van de stichting zijn serieus, maar het plezier ontbreekt zeker niet. “We doen het ook gewoon voor de lol – en voor licht, liefde en vreugde,” zegt mede-initiatiefnemer Chantal Suissa vandaag in Trouw. “Om mooie bijeenkomsten te organiseren, met muziek, eten, inspirerende lezingen en leuke ontmoetingen. En iedereen is welkom, ook als je niet joods of islamitisch bent.”
Prachtig initiatief! Hoe blijf ik op de hoogte van jullie activiteiten?
Geweldig nieuws in deze tijd! Het organiseren en/of bijdragen aan culturele en andere activiteiten gericht op respect voor de ‘Ander’, onze medemensen, is een doeltreffende vorm om verbinding te bevorderen. Het raakt aan respect voor de menselijke waardigheid, gelijkheid, gerechtigheid, verdraagzaamheid en barmhartigheid, alle existentiële waarden in de grote wereldgodsdiensten, die de basis vormen van het UVRM en van de Europese waarden.
Wat een vertrouwenwekkend initiatief. In de Trouw van 14 decemember stond hierover ook een interview met de initiatiefnemers onder de titel: ‘Joden en Moslims herkennen elkaar’.
Vooral het feit dat rabbijn Lody van de Kamp daarin nu eens klip en klaar verklaart dat ‘Jood en Israëlische burger’ niet identiek zijn, en dat daarmee kritiek op Israël niet automatisch antisemitisch is, vormt m.i. een waardevolle bijdrage aan het verminderen van de spanning tussen, en een betekenisvolle stap op weg naar, een verbinding van Joodse en Moslim-gemeenschappen in ons land.
Hopelijk nemen onze media hier een voorbeeld aan en ontwikkelen zij bij hun berichtgeving over antisemitisme een zekere mate van alertheid op de onterechte framing als zodanig van gerechtvaardigde kritiek op Israël’s wandaden tegen de inheemse Palestijnse bevolking.
Ik woonde in Buitenveldert en ging met de taxi naar de dokter. Ineens remde de Marokkaanse chauffeur keihard, ik vloog bijna met mijn hoofd tegen de voorruit. Er stond een Joodse man met een wit gebedskleed aan bij de zebra. Ik dacht: wat is er, heeft die Joodse man een taxi genomen en niet betaald ofzo. Maar de taxi chauffeur zwaaide uitbundig en de Joodse man zwaaide blij terug en stak over.
Ja, we komen allebei uit Marokko, dus ik stop voor hem, legde de taxi chauffeur uit.
Dat had ik niet verwacht.
Elkaar willen leren kennen is vooral belangrijk als je van elkaar verschilt. Als je elkaar kent kun je elkaar beter begrijpen en ondersteunen, hoe belangrijk is daarom: voor elkaar openstaan, met elkaar communiceren. Mensen verschillen van elkaar, en kunnen elkaar daardoor verrijken, aanvullen, ondersteunen!
“Wij doen het ook gewoon voor de lol”. Deze uitspraak zegt eigenlijk alles. Het is gewoon leuker om naar elkaar te luisteren, in gesprek te zijn en elkaars gevoelens delen en respecteren, ook al verschil je van mening over bepaalde zaken. In gesprek blijven en streven naar vrede is de enige oplossing voor Israël en Palestina. En om het ook in Nederland leuk en gezellig te houden met elkaar.