Want Hoe weet je dat nou? is de vraag die je als gelovige het meest te horen krijgt als je geloof verbindt met wetenschap. Om te geloven zou je eerst je verstand moeten uitschakelen. Maar is dit echt zo?
Hoe weet je dat nou? is een combinatie van interviews met denkers en schrijvers, afgewisseld met gedramatiseerde scenes waaruit blijkt dat denken en geloof prima samen kunnen gaan. De experts in de serie zijn theoloog des vaderlands Claartje Kruijff, hoogleraar theologie Mechteld Janssen, hoogleraar filosofie en levenskunst-kenner Paul van Tongeren, schrijfster Esther Gerritsen, godsdienstfilosoof Taede Smedes, filosoof, psychiater en hoogleraar Gerrit Glas en publicist Stephan Sanders.
In elke aflevering staat een aspect van geloofsontwikkeling centraal. In de eerste aflevering ‘meekrijgen’ gaat het over de vraag hoe je aan geloof komt. Aflevering twee ‘toe-eigenen of afwijzen’ gaat over de keuze om te geloven. In de derde aflevering wordt de geloofstwijfel van alle kanten belicht. De laatste uitzending behandelt het vertrouwen. Want als je het met je verstand dan niet altijd kunt beredeneren. Waar haal je dan het vertrouwen vandaan om toch te geloven?
Hoe weet je dat nou? laat zien dat zelfs onze kenniseconomie gelovigen kent die het denken niet verleerd zijn en wetenschap zelfs niet zonder geloof kan. Met deze serie kan het academisch jaar pas echt beginnen.
Hoe weet je dat nou? – NPO2 – 9, 16, 23 en 30 september.
De serie ‘Hoe weet je dat nou?’ is onderdeel van de programma’s die de EO maakt om de protestantse kerken te representeren bij de publieke omroep.
Bij Joden en Moslims hoef je met die vraag van Hoe weet je dat nou, niet aan te komen, dat heb ik van Rosanne Hertzberger begrepen (wat Joden betreft dan, zelfs de vraag of God bestaat=niet opportuun). Bij Christenen (maar ook vroege Moslims) heeft het altijd gespeeld, vanwege hun rationalistische, kritische inval, twijfel was daarbij altijd troef! Maar, zei Ghazali al, geloof is een hartszaak, filosofen moeten er hun mond over houden.
Er worden in Nederland diverse religies en levensbeschouwingen beoefend. Om, welke het hier gaat, staat nergens. In lang niet alle religies speelt ‘geloven’ een belangrijke rol. Zelfs in het katholicisme niet.
Gaat dus om de protestante religie, ook wel genoemd geloof.
‘Geloofstwijfel’ is ook niet zo heldere term, het zal eerder om de twijfel gaan welke religie/levensbeschouwing voor een individu het meest geschikt is.
In reactie op Dirk: filosofen hoeven niet hun mond te houden; gelovigen kunnen als ze willen hun oren dichtstoppen, als filosofen redeneren.
Als ze willen natuurlijk, Joop, maar gnostici, sufi, en zelfs de dichter en Schongeist Goethe (en vele andere gewone mensen met hen) luisteren naar hun innerlijke stem, en niet naar logisch gefilosofeer van filosofen (terecht dat Ghazali het had over de “grote Verwarring”)