Want Hoe weet je dat nou? is de vraag die je als gelovige het meest te horen krijgt als je geloof verbindt met wetenschap. Om te geloven zou je eerst je verstand moeten uitschakelen.  Maar is dit echt zo?

Hoe weet je dat nou? is een combinatie van interviews met denkers en schrijvers, afgewisseld met gedramatiseerde scenes waaruit blijkt dat denken en geloof prima samen kunnen gaan. De experts in de serie zijn theoloog des vaderlands Claartje Kruijff, hoogleraar theologie Mechteld Janssen, hoogleraar filosofie en levenskunst-kenner Paul van Tongeren, schrijfster Esther Gerritsen, godsdienstfilosoof Taede Smedes, filosoof, psychiater en hoogleraar Gerrit Glas en publicist Stephan Sanders.

In elke aflevering staat een aspect van geloofsontwikkeling centraal. In de eerste aflevering ‘meekrijgen’ gaat het over de vraag hoe je aan geloof komt. Aflevering twee ‘toe-eigenen of afwijzen’ gaat over de keuze om te geloven. In de derde aflevering wordt de geloofstwijfel van alle kanten belicht. De laatste uitzending behandelt het vertrouwen. Want als je het met je verstand dan niet altijd kunt beredeneren. Waar haal je dan het vertrouwen vandaan om toch te geloven?

Hoe weet je dat nou? laat zien dat zelfs onze kenniseconomie gelovigen kent die het denken niet verleerd zijn en wetenschap zelfs niet zonder geloof kan.  Met deze serie kan het academisch jaar pas echt beginnen.

Hoe weet je dat nou? – NPO2 – 9, 16, 23 en 30 september.

De serie ‘Hoe weet je dat nou?’ is onderdeel van de programma’s die de EO maakt om de protestantse kerken te representeren bij de publieke omroep.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al 3 reacties — praat mee.