Uit een vonnis van de rechtbank in Den Haag blijkt dat de Belastingdienst onrechtmatig de ANBI-status van de as Soennah moskee in Den Haag heeft ingetrokken. Uit de stukken wordt duidelijk dat deze zaak niet op zichzelf staat. De zaak is onderdeel van een project van het Combiteam Aanpak Faciltators (CAF) dat ook achter de toeslagenaffaire zat. In dit project richt de Belastingdienst zich uitsluitend op islamitische organisaties, waardoor de rechtbank concludeert dat er sprake is van discriminatie.

“De rechter bevestigt hiermee wat wij allang vermoedden: moskeeën worden doelbewust door de Belastingdienst uitgekozen als doelwit van zogenaamde fraudeonderzoeken en worden door-en-door gewantrouwd,” aldus de samenwerkende moskeekoepels. “Dit leidt ertoe dat veel van onze lidmoskeeën niet langer een ANBI-status aanvragen uit angst voor problemen met de Belastingdienst. Hetzelfde geldt voor donateurs die hun giften, ook als het om een moskee met ANBI-status gaat, niet als aftrekpost aangeven. Deze angst bleek al eerder gegrond toen duidelijk werd dat de Belastingdienst giften aan een moskee van Nederlanders met een tweede nationaliteit als fraudeindicator bestempelde die ertoe heeft geleid dat moslims onterecht op de zwarte lijst, de FSV-lijst, van de belastingdienst belanden.”

Dit betreft volgens de koepels niet alleen de as Soennah moskee. “Wij staan hierin schouder aan schouder. Deze vorm van staatsislamofobie raakt alle islamitische organisaties in Nederland en daarmee een aanzienlijk deel van de burgers van ons land. Dit is een nieuwe zwarte bladzijde in de recente aaneenschakeling van incidenten waarbij de Belastingdienst onschuldige burgers en organisaties vertrapt onder de dekmantel van fraudebestrijding.”

De K7 – het samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels, roept het kabinet, en in het bijzonder de minister van Financiën, op zo snel mogelijk complete inzage te geven in de omvang van deze zaak en stappen te nemen om dit in de toekomst te voorkomen: “Dit is een democratische rechtstaat onwaardig”.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.