img_0590-high

“Van huis uit heb ik, net als velen, de traditie meegekregen dat wij, op 4 mei om 20.00 uur, twee minuten stil zijn voor de oorlogslachtoffers. Dit deed ik als klein meisje met mijn gezin,” schrijft Khubsing op haar LinkedIn-pagina. “Toen ik een jaar of 7 was, vroeg ik aan mijn ouders waarom er geen twee minuten stilte is voor onze voorouders, “zij hebben toch ook geleden?” Het antwoord van mijn ouders was: “Dat doen ze hier niet”. Ik begreep het niet en vond het oneerlijk. Waarom het leed van de ene voorouder wel herdenken, maar het leed van andere voorouder niet? Dit voelde niet goed.”

“Toen is het zaadje ontstaan voor de Nationale herdenking Nederlands koloniaal verleden,” zo vervolgt ze. “Het is een liefdevol verzoek om het leed van de voorouders van 51 landen die getroffen zijn door het Nederlands kolonialisme te herdenken op 3 mei met twee minuten stilte om 20.00 uur op de Dam, naast de twee minuten stilte op 4 mei, omdat we allen gelijkwaardig zijn en er allen toe doen. Doe jij ook mee op de Dam of online? Want 3-4-5 mei is wij!”

1713980327611
Volop in de voorbereidingen voor de Nationale herdenking Nederlands koloniaal verleden. Beeld door: LinkedIn Rishma Khubsing

Meer informatie over de Nationale herdenking Nederlands koloniaal verleden is te vinden op deze website.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.