Wijzen uit het oosten introduceerden yoga, zen, stiltemeditatie, meditatief boogschieten, mandala’s tekenen, levensverhalen schrijven, mindfullnessaura’s lezen, chakra’s schoonmaken. Een onafzienbare hoeveelheid van oosterse wijsheden stroomt onze samenleving binnen, verrijkt door talrijke ‘oosterse wijsheden’ die geen systeem vormen en naast elkaar worden overgeleverd, rijp en groen door elkaar.

Als de wijzen uit het oosten nu bij het huis komen waar Jezus is ondergebracht, zullen ze zich haasten om hun wijsheid aan te bieden. De armoede van Jezus is die van het christendom. Het christendom heeft alleen een weerloos kind in de aanbieding. Een kind dat spoedig een vluchteling wordt en later, als volwassene, als een misdadiger geëxecuteerd zal worden. Van deze mens zegt het dat God in hem verschijnt.

Vergeleken met de indrukwekkende en soms mysterieuze krachten en wijsheden van het oosten, is het christendom een armoedige godsdienst. Van en voor slaven, zoals de beroemde filosoof Nietzsche in de negentiende eeuw zei.

Vele oosterse methoden en wijsheden werken voor sommige mensen gunstig uit. Christenen kunnen die overnemen. Maar wezenlijk blijft de optie voor armen, vluchtelingen en slachtoffers en het vertrouwen dat in hen God verschijnt.

Lees hier de volledige blog.

Bron: Dominicanen.nl

lascaris

André Lascaris

Dominicaan en publicist

André Lascaris werd geboren op 29 augustus 1939. Hij deed zijn professie op 18 september 1959 en werd priester gewijd op 22 juli 1965. Hij …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.