Eén van deze meldingen gaat over een homoseksueel koppel wat in uiterste nood, samen dit verschrikkelijk besluit nam. Nadat een medebewoner van hun lhbtiq+ unit de beide mannen vond, konden ze nog op tijd per ambulance worden overgebracht naar een nabijgelegen ziekenhuis. Na een nacht ter observatie werden ze ontslagen zonder enige nazorg.

“Dit is inhumaan en we zijn diep geschokt. Niet alleen wij, maar vooral alle medebewoners in hun lhbtiq+ unit die dit meemaken en daarin geen enkele begeleiding ontvangen”, vertelt Sandro Kortekaas, voorzitter van LGBT Asylum Support die hun gelijk opzocht. “Beide mannen zijn zeven jaar geleden gevlucht, door de meest denkbaar gruwelijke hel in Syrië gegaan en zijn werkelijk volledig op. Want het land wat hun oorspronkelijk bescherming zou moeten bieden, Italië, zette hun vervolgens op straat. Maar ook in Nederland is de menselijke maat, hun in vele opzichten enorme kwetsbaarheid, blijkbaar niet bepalend. Om die reden hebben we de staatssecretaris geen brandbrief maar noodkreet gestuurd.”

2023-03-11
Foto homoseksueel koppel Beeld door: LGBT Asylum Support

In de laatste reactie van de staatssecretaris op een brandbrief van 31 december 2022 over meer dan 500 meldingen in 2022 van onveilige situaties naar het COA waarbij ook signalen van suïcide, gaat de staatssecretaris inhoudelijk niet op in, maar schuift dit af op het COA. En ondanks dat de staatssecretaris verantwoordelijk is, wil deze niet ingaan op de ondertussen vele verzoeken om een gesprek. Kortekaas: “Er zijn ondertussen twee kwetsbare lhbtiq+ asielzoekers in de eerste twee maanden van dit jaar door zelfdoding in een opvanglocatie overleden waar geen onderzoek op volgt. Het is volstrekt onacceptabel dat de staatssecretaris geen tijd kan vrijmaken maar antwoordt dat dit is vanwege ‘de grote hoeveelheid uitnodigingen voor verschillende gesprekken, evenementen en optredens’. Daarmee is het de vraag: wat moet er dan nog meer gebeuren om wel verantwoordelijkheid te nemen en te tonen?”

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.