De Internationale Dag van de Tolerantie is het uitgelezen moment om met scholieren te spreken over de maatschappelijke relevantie van het thema. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, gaat hierover in gesprek met de leerlingen. Radiopresentator Riza Tisserand presenteert de middag en rapper Yung Nnelg treedt op. Ook vieren we die dag dat Voices of Tolerance een landelijk vervolg krijgt. Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Gevangenismuseum Veenhuizen, het Dordrechts Museum en museum Het Dolhuys in Haarlem nemen deel aan het programma.

Voor vmbo’ers

Voices of Tolerance richt zicht exclusief op het vmbo, omdat vmbo’ers dagelijks samenleven met verschillen. Het programma laat scholieren kritisch nadenken over vrijheid en (religieuze) tolerantie. Het zijn belangrijke thema’s waar elke jongere anders over denkt. Al die verschillende stemmen – voices – en ervaringen tellen. Door middel van workshops en gesprekken met sleutelfiguren spreken jongeren zich uit over zichzelf en tolerantie. Aan het eind van het schooljaar uiten ze hun idee in een creatieve performance. Ze krijgen hierbij hulp van rapper en Parool-columnist Massih Hutak, dichter Gershwin Bonevacia, blogger/vlogger Des Balentien en illustrator Ikram el Messaoudi.

Het verschil maken

Darren Schrander (16) uit Almere deed vorig schooljaar met zijn klas mee aan Voices of Tolerance. Hoewel hij intussen geen vmbo’er meer is, is hij nog steeds als voice bij het programma betrokken: “Ik doe graag mee aan Voices of Tolerance, omdat het streeft naar meer respect en verantwoordelijkheid in de maatschappij. Daardoor heb ook ik, als 16-jarige, de kans om een verschil te maken.”

Waarom in Museum Ons’ Lieve Heer Op Solder?

Het museum probeert de geschiedenis van haar verscholen huiskerk te koppelen aan het heden en zo het verhaal van tolerantie te vertellen. In het zeventiende-eeuwse calvinistisch Amsterdam mochten katholieken, net als joodse en andere niet-calvinistische stadsbewoners, alleen thuis bidden en hun geloof niet in het openbaar belijden. De huiskerk werd gedoogd, maar mocht niet van buiten zichtbaar zijn. Dit roept de vraag op: hoe vrij ben je als je je geloof en je identiteit niet mag laten zien? Een vraag die nog steeds actueel is.

Tijden/ toegang

De kick-off vindt plaats in de voormalige huiskerk en loopt van 16.00 uur tot 17.00 uur. Inloop vanaf 15.30 uur. De toegang is gratis. Na afloop vindt er een borrel plaats.

Meer informatie

Voor meer informatie over het onderwijsprogramma Voices of Tolerance, klik hier.
Bekijk dit evenement op Facebook en klik hier. U kunt ook kijken op Instagram van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, klik dan hier.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.