PAC start een collectieve zoektocht naar onderbelichte verhalen van en over personen met Aziatische roots in Nederland. “Een samenwerkingsverband, evenementenreeks en webpagina in één,” zegt Jessy Wong (PAC). “Pan Asian Collective roept culturele instellingen en andere geïnteresseerden op om samen op zoek te gaan naar deze verborgen oorlogsverhalen en deze te belichten. Ook wordt die avond de gelijknamige webpagina gelanceerd met gevonden verhalen, handige tools en ander bronmateriaal.”

Drie gastsprekers met ieder een persoonlijke connectie met dit vakgebied of deze geschiedenis vertellen hun verhaal. Kioe Bing Yap (CIHC) vertelt over zijn zoektocht naar de verhalen van zijn vader die tijdens de oorlog in Nederland was, Kitlyn Tjin A Djie focust zich als transcultureel systeemtherapeut op handvatten voor intergenerationele gesprekken en het bewegen van familiewijsheden en Maarten Fornerod (IGV) nodigt het publiek uit om zelf de archieven in te duiken met tips over onderzoek in (Nederlandse) archieven.

Achtergrond

Nederland kent talloze verbindingen met Azië. Niet alleen door de Aziatische diaspora die zich in de afgelopen eeuwen hier hebben gevestigd – welgeteld 1,2 miljoen Nederlanders met Aziatische roots, maar ook vanwege de eeuwenlange handelsrelaties met Aziatische landen en de complexe gedeelde koloniale geschiedenis. Toch verschijnen recentelijk pas de eerste Aziatisch-Nederlandse voorstellingen in theaters en de eerste films op het witte doek. Ondanks het succes van deze producties is het behoud van verhalen uit deze gemeenschappen niet gegarandeerd. PAC brengt daar verandering in!

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.