Toen de KNIL-militairen in 1951 aankwamen in Nederland, werd gedacht dat hun verblijf tijdelijk zou zijn. Een derde van de schepen meerde aan in Amsterdam. Vandaag de dag hebben derde generatie Molukkers een belangrijke stem in de gesprekken over diversiteit, postkolonialisme en het Nederlandse slavernijverleden. Tijdens het programma ’70 jaar Molukkers’ zoomen Paradiso en Nusantara Amsterdam in op de Amsterdamse situatie.

De stad speelde in de jaren zeventig en tachtig een belangrijke rol in de Molukse gemeenschap. Er waren eigen tijdschriften zoals Tjengkeh en een eigen radio door Oras. Molukse organisaties waren actief op gebied van anti-racisme, politieke adviesorganen en welzijnswerk. Recent zette Amsterdam ook stappen rond de erkenning van het eigen slavernijverleden.

Gasten

Tijdens de avond komen diverse gasten aan het woord over de geschiedenis en de invloed van Molukkers op de discussies over diversiteit, postkolonialisme en het slavernijverleden. Sprekers zijn onder andere Wim Manuhutu, Nancy Jouwe, Jeftha Pattikawa, Surya Nahumury, Wouter Neuhaus, Eddy Tutuarima, Anis de Fretes, Nina Wattimena en Liz Pelupessy. Schrijver Maurice Seleky presenteert het programma.

70-Jaar-Molukkers-door-Ismay-Schaduw-square
Beeld door: Ismay Schaduw

Het online programma begint om 20.00 uur en is live te volgen via YouTube, Facebook en de website van Paradiso.

De posters voor het programma zijn ontworpen door Ismay Schaduw, zelf van Molukse komaf. “Ik heb 3 personen geïllustreerd, gebaseerd op verhalen en foto’s van onder andere mijn eigen familie, die in de jaren ’70 en ’80 ook in Amsterdam te vinden waren”, legt hij uit. “De kleuren zijn een zachte mix van de kleuren uit de Molukse vlag, met een vintage feel. Er zijn wat wolkjes aan de lucht, maar dan zie je een witte duif boven de horizon en de zon voorbij vliegen. In onze cultuur staat dat symbool voor een goed voorteken.”

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.