Toen de KNIL-militairen in 1951 aankwamen in Nederland, werd gedacht dat hun verblijf tijdelijk zou zijn. Een derde van de schepen meerde aan in Amsterdam. Vandaag de dag hebben derde generatie Molukkers een belangrijke stem in de gesprekken over diversiteit, postkolonialisme en het Nederlandse slavernijverleden. Tijdens het programma ’70 jaar Molukkers’ zoomen Paradiso en Nusantara Amsterdam in op de Amsterdamse situatie.
De stad speelde in de jaren zeventig en tachtig een belangrijke rol in de Molukse gemeenschap. Er waren eigen tijdschriften zoals Tjengkeh en een eigen radio door Oras. Molukse organisaties waren actief op gebied van anti-racisme, politieke adviesorganen en welzijnswerk. Recent zette Amsterdam ook stappen rond de erkenning van het eigen slavernijverleden.
Gasten
Tijdens de avond komen diverse gasten aan het woord over de geschiedenis en de invloed van Molukkers op de discussies over diversiteit, postkolonialisme en het slavernijverleden. Sprekers zijn onder andere Wim Manuhutu, Nancy Jouwe, Jeftha Pattikawa, Surya Nahumury, Wouter Neuhaus, Eddy Tutuarima, Anis de Fretes, Nina Wattimena en Liz Pelupessy. Schrijver Maurice Seleky presenteert het programma.

Het online programma begint om 20.00 uur en is live te volgen via YouTube, Facebook en de website van Paradiso.
De posters voor het programma zijn ontworpen door Ismay Schaduw, zelf van Molukse komaf. “Ik heb 3 personen geïllustreerd, gebaseerd op verhalen en foto’s van onder andere mijn eigen familie, die in de jaren ’70 en ’80 ook in Amsterdam te vinden waren”, legt hij uit. “De kleuren zijn een zachte mix van de kleuren uit de Molukse vlag, met een vintage feel. Er zijn wat wolkjes aan de lucht, maar dan zie je een witte duif boven de horizon en de zon voorbij vliegen. In onze cultuur staat dat symbool voor een goed voorteken.”
70 jaar Molukkers in Nederland .Ook deze mensen zijn belazerd door Nederland ! Helaas even zo als het Land en Volk der Papua’s ! vanaf eind 1962 worden er Papua’s vervolg en vermoord! Er was al werk verricht om tot onafhankelijkheid te komen. Echter door gewelddadige militaire infiltraties is deze Nederlandse belofte Niet nagekomen , dit al bijna 60 jaar leed t.a.v. het Papua Volk !! Nederland én de Wereld zwijgt , al bijna 60 jaar lang. Als Nieuw-Guinea veteraan schaam ik mij daarvoor !!