Vier journalisten namen het initiatief tot de open brief aan Paus Franciscus: Anton de Wit, hoofdredacteur Katholiek Nieuwsblad (Nederland), Hendro Munsterman, Vaticaan-correspondent Nederlands Dagblad (Nederland), Emmanuel Van Lierde, hoofdredacteur van weekblad Tertio (België) en Wilfred Kemp, radio-/tv-presentator KRO-NCRV (Nederland). Inmiddels is de open brief ondertekend door ongeveer zeventig journalisten uit diverse Europese landen, Brazilië, Mexico en de Verenigde Staten.

In de open brief staat onder meer: “Pater Brandsma deed zijn werk in de context van het opkomende fascisme en nazisme in Europa. Hij verzette zich in woord en daad tegen de taal van haat en verdeeldheid die ook toen gemeengoed werd. Wat we nu ‘nepnieuws’ noemen, verdiende in zijn optiek geen podium in de katholieke pers; hij bepleitte met succes een bisschoppelijk verbod op het afdrukken van nationaalsocialistische propaganda in katholieke dagbladen.”

“Hij moest dit moedige, principiële optreden met de dood bekopen,” schrijven de journalisten. Ze zien in Titus Brandsma “een vak- en geloofsgenoot van formaat. Iemand die deelde in de diepere missie die de journalistiek in de moderne tijd zou moeten drijven: een zoeken naar waarheid en waarachtigheid, het bevorderen van vrede en dialoog tussen mensen en bevolkingsgroepen.”

Lees ook

Schermafbeelding 2022-03-30 221022

Titus Brandsma, heilige mysticus in woord en daad

Wie was pater Karmeliet Titus Brandsma? Waarom wordt hij heilig verklaard? Wat is zijn…

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.