De Volkskrant interviewde hoogleraar Piet Emmer naar aanleiding van zijn aanstaande boekpublicatie. Over het boek Roofstaat zegt Emmer: “Het zegt genoeg dat Roofstaat werd gepresenteerd in een poptempel en alleen was onderworpen aan de historische vakkennis van een rapper”

Over de reden waarom hij dit boek nu schrijft, dat de ondertitel Een bijdrage aan de discussie over kolonialisme, slavernij en migratie, zegt Emmer: “Ik vind het oprecht belangrijk, juist nu, om te laten zien dat het verleden een vreemd land is. Dat moeten we goed beseffen want er is tegenwoordig de merkwaardige gewoonte om te denken dan onze normen en waarden altijd al hebben bestaan. Dit wordt nu sterk geprojecteerd op ons koloniale verleden en onze rol bij de slavenhandel.”

Op de vraag of het morele aspect van slavenhandel ook in die tijd hypocriet was, zegt Emmer: “U moet overigens niet vergeten dat wij in de koloniale tijd juist een einde hebben gemaakt aan de slavernij in Azië en Afrika, en aan de rooftochten en plunderingen die in deze gebieden veelvuldig voorkwamen. We hebben riolering, leidingwater, telefoonverbindingen, wegen en spoorwegen aangelegd. Je mag het vandaag niet meer zeggen, maar het kolonialisme bracht moderne beschaving.”

Het gesprek met Piet Emmer kent diverse uitspraken die op sociale media tot de nodige kritiek hebben geleid. Over de bescheiden econmische bijdrage van slavenhandel, die volgens Emmer slechts 0,005% zou bedragen van slavenhandel in Nederland:

Sander Philipse reageert op Twitter in een eigen draad op diverse uitspraken van Piet Emmer

En over de uitspraak dat het koloniale verleden alleen in de context van die tijd gelezen kan worden, zegt Reimar von Meding:

Meer informatie:

  1. Lees het gehele interview met Piet Emmer in de Volkskrant hier.
  2. Voor een overzicht van artikelen over kolonialisme en slavernij op Nieuw Wij, zie deze link.
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al 5 reacties — praat mee.