De aanpak houdt in dat een klein dorp maar een handjevol mensen ontvangt, terwijl een grote stad een paar honderd mensen onderdak biedt. Ook moet de asielprocedure aanzienlijk versneld worden, zodat vluchtelingen veel sneller weten of ze mogen blijven en bijna meteen kunnen beginnen met het leren van de taal, kennismaken met hun omgeving en het vinden van vrijwilligerswerk of een betaalde baan.

Vanuit de ruime ervaring die kerken hebben met de opvang van asielzoekers, heeft de Raad van Kerken dit plan vanaf het begin gesteund. Het plan is uitgewerkt door dr. Carolus Grütters van de Radboud Universiteit. Plan KAN is eerlijker en zowel voor de asielzoekers als voor de lokale gemeenten praktischer en haalbaarder dan de aankomende spreidingswet. Het kan helpen voorkomen dat telkens opnieuw asielzoekers buiten moeten slapen, wanneer de opvang vol is. En ook het heen en weer slepen van volwassenen en kinderen van de ene crisisopvanglocatie naar de andere behoort dan tot het verleden.

Het is goed te begrijpen dat ook burgemeesters en wethouders en organisaties die al jaren betrokken zijn bij de opvang van asielzoekers dit plan steunen. Van belang is nu dat het Plan KAN meer bekendheid en meer draagvlak krijgt in alle gemeenten in ons land. Ook lokale kerkgemeenschappen kunnen daarbij een positieve rol spelen door het plan onder de aandacht van de gemeenteraad, het gemeentebestuur of de burgemeester te brengen.

Ineke Bakker, voorzitter Werkgroep Vluchtelingen Raad van Kerken in Nederland, licht Plan KAN toe:

Bron: www.youtube.com

Leden van de Initiatief Huisvesting Asielzoekers Nederland zijn:

Ineke Bakker, voorzitter werkgroep Vluchtelingen Raad van Kerken in Nederland.
Christien Crouwel, algemeen secretaris Raad van Kerken in Nederland.
Carolus Grütters, Centrum voor Migratierecht, Radboud Universiteit Nijmegen.
Rachel Streefland, wethouder Asiel en Integratie Gemeente Utrecht.
Marcel Thijsen, burgemeester Gemeente Tynaarlo.
John van Tilborg, directeur Stichting INLIA Foundations.

Plan KAN in 7 minuten: bekijk de video

Bron: www.youtube.com
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.