Marwan Bassiouni, zoon van een Italiaans-Amerikaanse moeder en een Egyptische vader, is opgegroeid in Zwitserland. Hij woont nu 4,5 jaar in Nederland. In 2018 studeerde Bassiouni af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Bassiouni ontving de prestigieuze W. Eugene Smith Student Grant en is winnaar van de Ron Mandos Photo Talent Award, de SBK Sprouts Young Talentsprijs en de Harry Penningsprijs. Bij de tentoonstelling New Dutch Views verschijnt een gelijknamig boek met alle foto’s uit de serie.

Marwan, waarom nou landschapsfoto’s vanuit moskeeën?

“Ik wilde iets doen met de perceptie over de islam. In het Westen is die vaak negatief. Een deel denkt bij de islam aan het onderdrukken van vrouwen, extremisme en geweld. Terwijl slechts een kleine groep moslims zich hier schuldig aan maakt.”

Hoop je dat jouw fotoserie verschillen met elkaar verbindt?

“Ik geloof niet zozeer dat mijn foto’s iets kunnen veranderen, hoewel ik wel hoop dat ze iets bijdragen. De serie laat de diversiteit van de islam zien in ogenschijnlijk contrast met Nederlandse landschappen. Ogenschijnlijk, want de islam is het Westen tegenwoordig. New Dutch Views verwijst daarom niet alleen naar de perspectieven vanuit de gebedshuizen, maar ook naar de zienswijze dat de islam bij Nederland hoort.

Ik hoop dat mijn foto’s, door vragen op te roepen, kijkers daar bewuster van maken. Wat is de relatie tussen wat we buiten zien en binnen is? Wat is de relatie tussen de islam en het Westen?”

Marwan
Beeld door: Schermafdruk Vimeo

De islam is dus goed geïntegreerd, wil je tonen.

“Tja… moskeeën zijn in Nederland vaak wat buiten de stad te vinden. Maar qua architectuur zijn ze aangepast aan Nederland: vaak hebben ze dezelfde hoogte als omliggende gebouwen, hebben ze een bescheiden minaret, en is voor baksteen gekozen. Daarmee bewijzen de gebouwen het tegendeel van de stelling dat moslims niet goed geïntegreerd zijn in de maatschappij.”

Toen je je acht jaar geleden tot de islam bekeerde, woonde je nog in Zwitserland. Je hebt in meerdere landen gewoond. Hoe bevalt het leven als moslim in Nederland?

“Nederland staat moslims toe moskeeën te bouwen. In dit land hebben we meer dan 400 moskeeën. Daarmee geldt hier echt een vrijheid van godsdienst. Andere landen kunnen daar nog iets van leren. In Zwitserland, waar overigens veel minder moslims wonen, is het veel lastiger om een moskee te bouwen. Anderzijds: niet voor niets vermeld ik bij de foto’s niet waar ze zijn gemaakt. In een aantal moskeeën is zelfs beveiliging aanwezig. In Zwitserland zijn er dan weinig moskeeën, er is ook geen geweld.

De fotoserie is aangevuld met korte reflecties, waarin mijn ervaring wordt gedeeld als multicultureel persoon die zich bekeerde tot de islam en hier woont. New Dutch Views verbeeldt symbolisch mijn dubbele culturele achtergrond, en laat zien dat er een nieuwe westers-islamitische identiteit aan het ontstaan is.”

Expositie tot 1 september 2019. Info: Fotomuseum Den Haag.
Bronnen: Fotomuseumdenhaag.nl en Pf.nl

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.