“Met de ken­nis die hij leer­de van di­ver­se ge­res­pec­teer­de goe­roes over hin­doeïsti­sche tra­di­ties, brengt hij een zeld­za­me mix en rijk be­grip van he­den­daag­se pa­ra­dig­ma’s met zich mee, met een toe­ge­past per­spec­tief dat sterk in­ge­bed is in het hin­doeïsme,” zo meldt de Vrije Universiteit. Volgens de universiteit wordt hij ge­res­pec­teerd om zijn on­der­wijs, on­der­zoek en pu­bli­ca­ties.

Hindoe-spiritualiteit 
De nieuwe functie is verbonden aan de leerstoel Hindoe Spiritualiteit en Samenleving, bekleed door VU-hoogleraar Sharda Nandram, en maakt deel uit van de afdeling Beliefs & Practices. Nandram: “Spiritualiteit wordt steeds belangrijker bij het aanpakken van maatschappelijke hedendaagse vraagstukken. We zijn blij met deze benoeming omdat het helpt de enorme wijsheid en universele boodschap van hindoe spiritualiteit over te brengen door een nieuwe lens van integrativiteit. Integrativiteit is een manier om de wereld te zien als een samenhangend geheel met onderlinge verbondenheid tussen en binnen mensen, systemen en natuur en is de focus van de leerstoel. Uitdagende hedendaagse problemen kunnen enorm profiteren van zo’n integratieve lens.”

Decaan van de faculteit professor Ruard Ganzevoort voegt daaraan toe: “De benoeming van Puneet Bindlish getuigt van het feit dat de Faculteit Religie en Theologie de studie van alle grote wereldreligies blijft stimuleren. Daarbij koesteren we een mix van insider- en outsiderperspectieven. In dit opzicht is de komst van Bindlish een prachtige aanwinst voor onze faculteit”.

Bindlish: “De tijdloze wijsheid in de hindoegeschriften en orale tradities kunnen een grote bijdrage leveren aan een multiculturele en multireligieuze wereld. Dit zijn spannende tijden voor toekomstig onderzoek dat de vaardigheid waarbij het relevant wordt om onze oude tradities dynamisch te contextualiseren om spirituele en existentiële uitdagingen aan te pakken. Ik denk dat de inspirerende omgeving van de Vrije Universiteit ongetwijfeld een geweldige academische thuisbasis zal zijn voor deze ambitie.”

Over Puneet K. Bindlish
Puneet Bindlish (1980) was universitair docent bij de afdeling Humanistische Studies, Indian Institute of Technology, Banaras Hindu University (Varanasi, India) voordat hij bij de VU kwam. Hij had het geluk verschillende aspecten van hindoeïstische tradities te hebben geleerd van zeer gerespecteerde goeroes uit diverse tradities. Voordat hij begon met onderzoek en lesgeven, vervulde hij verschillende rollen in de zakenwereld waaronder oprichter van twee succesvolle bedrijven.

In de afgelopen vijf jaar onderhield hij actieve samenwerkingen in Nederland. Enkele van de opmerkelijke onderwerpen die hij onderzocht en doceerde, zijn hindoe spiritualiteit, Indiase oude kennistradities, yoga, leiderschap, integratieve intelligentie, inheemse onderzoeksmethodologie, organisatiegedrag en holistische gezondheid.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.