Bij een kerk in Krimpen aan den IJssel schopten kerkgangers op een journalist in,  ook toen hij al op de grond lag. Een andere kerkganger in Urk probeerde een journalist met zijn auto te rammen. Hoe christelijk is dat? Er is in het christendom een gewelddadige traditie waarvan de kruistochten het bekendst zijn. Jeruzalem moest koste wat kost op de moslims heroverd worden. ‘God wil het’ roept nog steeds een fanatieke monnik van steen in Amiens, dicht bij de plek waar ik een huis heb. Er werd meedogenloos op mensen ingeramd, ook vrouwen en kinderen.

Dit soort christendom is geen geloof maar magie. Een kerkgangster in Urk die gevraagd werd waarom ze ondanks de coronaregels toch naar de kerk ging, zei: ‘God zal ons behoeden voor het virus’. Dit is niet anders dan wat de oude magiërs deden, of een zelf-hypnotiserende stroming als het ‘succesevangelie’. ‘Ik geloof dat Jezus mij die baan zal geven’, herhalen mensen daar ’s ochtends terwijl ze voor de spiegel hun haar kammen.

Of je nu kracht zoekt om vooruit te komen of een ziekte wil voorkomen, het doel is altijd om iets van God te krijgen. Een individualistische, hebberige houding. Hoe meer psalmen je zingt, hoe meer God je zal zegenen. Zoals ik als kind in de magische fase van stoeptegel naar stoeptegel sprong om op school een goed cijfer te krijgen. Ik hoop het niet, maar als alle kerkgangers in Urk en Krimpen aan den IJssel als die beukende gelovigen zijn die je op het journaal zag, zijn dat geen kerken maar tempels voor magie.

Wat een blamage. Juist op Palmzondag, wanneer Jezus zich gereed maakt om zijn weg van lijden te gaan. Geweldloos, tegen alle bikkelharde magie in. Niet voor zichzelf, maar als weerloze gave aan de wereld.

Zoals Evelyn Underhill schrijft in haar klassieker Mysticism: magie wil hebben, geloof wil geven.

jjsuurmond 2023 – kopie

Jean-Jacques Suurmond

Publicist

Jean-Jacques Suurmond is pastor, coach/supervisor en publicist. Van hem verscheen eind 2022 een vertaling en bewerking van de klassieker …
Profiel-pagina
Al 6 reacties — praat mee.