Als leidraad kiezen ze het Onze Vader. “Als groep poogden we woorden en ingangen te vinden om op een oprechte en kwetsbare manier te delen wat ons bezighoudt. (…) We wilden samen een andere ruimte, een tegenruimte, zoeken in een samenleving waarin een eenzijdige focus ligt op autonomie en de macht van het individu. Op presteren, nut, genieten en succes. We noemden deze ruimte ‘heilige ruimte’. (…) We wilden bewaren en herijken wat er volgens ons verloren is gegaan”, schrijft ze in de inleiding (p. 6). Ambitieus en tegelijk ook wat vaag.

Het project is uiteindelijk – na de nodige strubbelingen (zie p. 124) – vlot getrokken en het resultaat is het handzame boekje Slowfood geworden. Een bonte verzameling van onderlinge briefwisselingen bij de verschillende bedes van het Onze Vader, eerder gepubliceerd in dagblad Trouw, van columns en tweegesprekken in diverse combinaties, aangevuld met impressies van gesprekken met anonieme mensen buiten het schrijverscollectief.

slowfood

Die bonte verscheidenheid maakt dat je Slowfood inderdaad het best in een langzaam tempo en hapje voor hapje tot je kunt nemen. Het Onze Vader is dan wel de verbindende draad, maar de verschillende bijdragen zijn goed zelfstandig te lezen. Een systematische, laat staan theologische behandeling van het bekende gebed krijgen we niet. De persoonlijke impressies staan voorop.

De keuze voor een tekst uit de christelijke traditie is enigszins verrassend, als je let op het interreligieuze karakter van het schrijverscollectief, met rabbijn Lody van de Kamp en moslim Enis Odaci. Juist van deze twee ‘buitenstaanders’ komen ondertussen de meest verrassende bijdragen, naar mijn smaak. Ze ontstijgen het al te persoonlijke van de muizenissen in sommige andere bijdragen.

Slowfood is een boekje dat je kunt gebruiken voor je eigen verdieping maar beveelt zichzelf ook aan als materiaal voor gespreksgroep of inter-levensbeschouwelijke ontmoeting. Het is gemakkelijk toegankelijk en fraai vormgegeven en dat versterkt misschien de eetlust.

Boekgegevens:

Auteur: Claartje Kruijff (red.) | Titel: Slowfood, Broodnodige gesprekken over het Onze Vader | Uitgeverij: Kok Boekencentrum | Aantal pagina’s: 136 | ISBN: 9789023956426 | Prijs: € 13,99 | Voor meer informatie/om het boek te bestellen: klik hier

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
bert altena 2024 – kopie

Bert Altena

Predikant

Bert Altena (1963) is als predikant werkzaam in de Protestantse Gemeente Oost-Groningen. Hij promoveerde in de theologie en geeft …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.