Maar liefst veertien religieuze leiders zijn te zien in de video, onder wie paus Franciscus, Jonathan Sacks (rabbijn), Shawki Allam (grootmoefti Egypte), de Dalai Lama, Bartholomeus I (hoofd oosters-orthodoxe kerk), Sri Sri Ravi Shankar en Abraham Skorka (rabbijn). De video is uitgebracht met ondertiteling in zestien talen, waaronder het Nederlands.
Mark Woerde van het reclamebureau Havas Lemz is één van de initiatiefnemers van het project. Eerder was hij betrokken bij de Sweetie campagne voor Terres des Hommes waarmee webcam-kinderseks werd aangepakt.
Het doel van het project is aandacht vragen voor de negatieve vooroordelen die gelovigen over elkaar hebben. “Dat negativisme wilden wij doorbreken door de leiders van de bekendste geloofsgemeenschappen een voorbeeld te laten stellen”, stelt het Elijah Interfaith Institute, de motor en organisator van het project, dat begrip tussen mensen met verschillende religieuze achtergronden bevordert.
Dat is prima. Dor de eeuwen zien we dat er religieuze leiders en, als ik dat zo mag zeggen, gewone mensen, die vriendschappen sloten. Dat gebeurde en gebeurt veel in het klein. Als de oproep nu doorbreekt hebben we heel wat gewonnen. Het zal een hard doorlopend gevecht worden. Daarom hoop ik dat het niet bij deze oproep zal blijven.
We kunnen in elk geval beginnen met deze boodschap via facebook en op andere wijzen te verspreiden.
Religieuze leiders zijn zo niet meer “anno nu”.
Bovendien zijn dit weer mannen.
Sorry, maar we zijn het patriarchale tijdperk voorbij. Vrouwen hebben zich eeuwenlang verbonden gevoeld met de ander, natuurlijk leiderschap behoeft geen reclame….
wie oren heeft, horen.
Daar ben ik het niet zo mee eens. Religie kan wel degelijk een boodschap hebben voor deze wereld. Alleen moeten religies stoppen met zichzelf bezig te zijn, zo druk met God in de weer dat ze vergeten dat het om deze concrete wereld gaat. Wanneer religies, ik beperk me even, gemakshalve,tot de drie monotheistische godsdiensten, eensgezind concrete uitspraken doen en hun achterban oproepen daar naar te handelen over het stoppen met mensen economisch uitbuiten, vervolgen, vermoorden; dieren mishandelen en het milieu aanvallen zou de wereld er echt anders uitzien. Ik ben het van harte met je eens dat het weer mannen zijn die het hoge woord menen te moeten voeren. Een grote misser.
a. Religie heeft dan wel en boodschap, maar ‘religieuze leiders’ veel minder; wie heeft die ‘leiders’ trouwens benoemd?
b. Nogal beperkend als je je alleen op de monotheïstische godsdiensten richt.
c. Kijk eens goed naar de betreffende website: het zijn niet de ‘leiders’ maar het is een initiatief van een reclamebureau. Wellicht een ideeel initiatief maar toch wel van een commercieel reclamebureau.
Een en ander geldt zeker voor het Westen, in het Middenoosten bijvoorbeeld ligt het echt wel anders en zijn bijvoorbeeld ‘kerk’en staat niet echt bepaald gescheiden, dat geldt overigens ook voor Israel. Het gaat natuurlijk niet alleen om de drie monetheistische godsdiensten. Zo stel ik het ook niet en ik had eerlijk gezegd geen zin om ze allemaal te noemen en zeker ook niet de vele stromingen. Het Elijah Interfaith Institute is inderdaad actief om obstakels trachten op te heffen.
Er is toch echt een vrouw bij: Mata Amritanandamayi. Dus het begin is er.
Voordat iemand hier ideeën krijgt om zijn kwartet volledig te maken: we kunnen ook gewoon zo praten. Al had ik maar één vriend hier, dan nog zou het betekenen dat ik relatief gesproken naar de hele rest minder open sta. Dat wil ik helemaal niet. Vraag me alles behalve dat. Ik ben liever wat meer toegankelijk. Dat lukt beter zonder vrienden.
De enige reden om u bij voorbaat af te wijzen zou een poging tot vriendschap kunnen zijn. Juist deze geestelijken zouden dat moeten kunnen begrijpen. Het zou mijn sociale omgang veel te drastisch beperken en er alleen maar toe leiden dat ik voor anderen minder opensta en ook nog extra redenen op kan lopen om tegen beter weten in te handelen. Zonder dat soort voorkeursbehandelingen is het voor mij makkelijker om eerlijker, opener en meer toegankelijk te zijn.
Volgens mij ben ik vriendelijker zonder vriendschap. 🙂
Het lijkt een mooi initiatief, maar gebeurt er verder ook iets mee? Worden er initiatieven genomen? Is er ergens een centraal punt waar je informatie kunt krijgen? Hoe breng je dit in de praktijk in gebieden waar het contact tussen Hersteld Hervormd en PKN al moeizaam verloopt? Of loopt het erop uit dat alles na de vakantie weer vergeten is? Ik zie verder geen enkel aanknopingspunt op Nieuw Wij, en ook niet op andere sites of in tijdschriften die ik raadpleeg.