De Spinozalezingen staan dit jaar in het teken van een eerbetoon aan Charles W. Mills, auteur van The Racial Contract (1999); Black Rights/White WrongsA Critique of Racial Liberalism (2017) en vele andere invloedrijke bijdragen aan de politieke filosofie. Zijn werk is van fundamenteel belang geweest voor Critical Race Theory. Afgelopen najaar overleed Charles Mills op 70-jarige leeftijd. Hij zou in 2022 de Spinoza Leerstoel bekleden.

Professoren Lewis R. Gordon en Philomena Essed zijn uitgenodigd om in zijn plaats te spreken. Gordon deed dat op op 24 mei met zijn lezing Shifting the Geography of Reason, en op 16 juni is de tweede lezing door Essed met haar lezing From Everyday Racism to Cultures of Care in Higher Education: A Social Justice Route of Difference, Daring, and Deep Diving.

Essed introduceerde de begrippen alledaags racisme en ‘gendered racism’ in Nederland en wereldwijd. Haar werk is vertaald in vele talen, onder meer Frans, Italiaans, Portugees, Chinees en Arabisch. In haar lezing zal Essed ingaan op zorgculturen in het hoger onderwijs, racisme en sociale rechtvaardigheid.

Donderdag 16 juni, 20.15 uur in de aula van de UvA, Oude Lutherse Kerk. Singel 411 (hoek Spui), Amsterdam. Toegang gratis. Voertaal Engels. Zaal open 19.30 uur, aanvang 20.15 uur. E-mail: [email protected]. Organisatie: Afdeling Filosofie van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Zie: www.uva.nl/spinoza.

Lees het interview

HellenJGill20150305PhilomenaEssedAMeulenbeltF-Book

Philomena Essed: “Uit elk ongemak komt een verrassende ontdekking voort”

We werken, sporten, recreëren en leven samen met al onze verschillen. En dat levert nog…

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.