Stefan Paas volgt Claartje Kruijff op, die het afgelopen jaar de titel droeg. Paas is hoogleraar in het vakgebied missiologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Theologische Universiteit Kampen. Op de VU is hij sinds 2010 verbonden aan de J.H. Bavinck-leerstoel.
De Theoloog des Vaderlands is dit jaar aangewezen door de uitgevers, hogescholen en universiteiten, omroepen, kerken en kranten die de Nacht van de Theologie organiseren. Het juryrapport prees de wijze waarop Stefan Paas zich nu al mengt in het publieke debat ondermeer via zijn publicaties en zijn discussie in online media.
Prijzen
Tijdens de Nacht van de Theologie werd ook de prijs voor het beste theologische boek uitgereikt. God en ik van Alain Verheij is het beste theologische boek van 2017/2018. In dit boek verweeft Alain Verheij bijbelverhalen op een heel soepele, geloofwaardige manier met onze cultuur en met zijn eigen leven. Verheij zijn manier van theologiseren is fris en hij weet hiermee een nieuw, postseculier publiek aan te spreken. De jury van de jaarlijkse prijs voor het beste theologische boek wordt gevormd door religierecensenten van Trouw en het Nederlands Dagblad.
Jonge Theoloog des Vaderlands
Dit jaar werd voor het eerst een Jonge Theoloog des Vaderlands gekozen. Deelnemende universiteiten en hogescholen hadden elk een kandidaat naar voren geschoven. Na online stemming en stemming door een vakjury ging deze prijs naar Rik Zweers. Hij studeert godsdienst pastoraal werk aan de VIAA Hogeschool in Zwolle.
Stefan, gefeliciteerd, namens ‘de andere 51%’. Grapje, uiteraard alleen namens mezelf.
Van missiologie heb ik geen verstand, weet ook niet of ik er voor ben. Maar de inhoud van je stroom twitterberichten en krantenartikelen – waarin je zoals deze week kritiek op medetheologen niet schuwt – belooft veel voor je nieuwe rol als theoloog des vaderlands.
Toch blijf ik benieuwd of in de toekomst nog een keer een niet-christen theoloog des vaderlands zal worden.
Zou een niet-bioloog , bioloog des vaderlands kunnen worden Joop? Hangt ervan af natuurlijk, waar dat -loog voor staat. Alleen kennis? Of ook beleving en twijfel! Iets wat in de materiele stoffelijke wereld minder speelt.
Oh sorry, je bedoelde natuurlijk een moslim of jood!
Wat zou de waarde zijn van de titel (Moslim/Joods) Theoloog des Vaderlands (volgens Christenen)? Voorheen heette het overigens Meest Spraakmakende Theoloog des Vaderlands. Dit zou in Nederland heel anders klinken als het een van de andere geloven betrof. Denkt u maar aan de meer besproken namen in de media en de redenen hiervoor.
Het is een eretitel verleend door christelijke organisaties. Het spreekt voor zich dat voor andersgelovigen andere publicisten eigenlijk belangrijker zijn. Als daar vergelijkbare interesses bestonden, hadden we vast ook een Joods of Moslim of Boedhist des Vaderlands. Het staat ieder vrij om eigen verkiezingen en titels te bedenken. Joden, moslims, boeddhisten en overigen kunnen dit ook. Dit is door christenen georganiseerd en voor ieder interessant om te zien wie zij graag in het zonnetje zetten.
Als ik jullie goed begrijp, zou een betere titel zijn ‘Christen des vaderlands’.
Maar het gaat mij om iets anders. Namelijk dat in het kader van de interreligieuze dialoog, waaraan alle 49-procenters én alle 51-procenters zouden moeten kunnen meedoen, de jaarlijkse verkiezing wordt omgebouwd. Aan een naam daarvoor waag ik me niet. Jammer genoeg is de titel ‘Denker des vaderlands’ al door anderen in gebruik.
Maar als christenen liever hun eigen feestje willen behouden: so be it.
De term theoloog is in ieder geval te beperkend daarvoor. Misschien is hieroloog een idee (van het Griekse hieros > heilig) of misschien De Hedendaagse Folklorist der Lage Landen. Zo zouden Vlamingen eventueel ook in aanmerking komen. Wie weet krijgt uw idee nog navolging.