Sunflower Power, een initiatief van Music Moves en gesteund door ADE, MDT en het Rode Kruis, roept jongeren vanaf 18 jaar in Nederland op om solidariteit te tonen aan Oekraïners. Door eigen kunstwerken te maken, waar de zonnebloem centraal staat, brengen ze hun stem uit voor vrede en steunen ze de elektronische muziekscene in Oekraïne. Tijdens het Amsterdam Dance Event worden deze kunstwerken, in het formaat van platenhoezen, fysiek en online tentoongesteld.

Kunst en muziek zijn van cruciaal belang om het leven dragelijk te houden voor veel Oekraïners. Zo ook voor Oekraïense techno artiest en Sunflower Power ambassadeur Vitalii Symonenko. Volgens Vitalii verandert de waarde van kunst en muziek in tijden van oorlog. “Voor de oorlog was onze muziek voornamelijk bedoeld om mensen te hypnotiseren, maar nu draagt mijn muziek een krachtig statement uit. Met mijn muziek wil ik mensen zelfvertrouwen geven.”

Kunst en muziekprojecten kunnen op laagdrempelige wijze jongeren betrekken bij maatschappelijke opgaven. Veel jongeren willen iets betekenen voor mensen die geteisterd worden door oorlog, maar weten vaak niet wat. Sunflower Power eert het doorzettingsvermogen van Oekraïense techno- en house artiesten, die er alles aan doen om hun culturele erfgoed te behouden. Wij maken de vertaling naar kunstwerken om zo onze steun te betuigen. Door zich in te schrijven voor het programma kunnen jongeren met ons meedoen en hun statement visualiseren door middel van hun eigen kunst.

Vitaliy_Symonenko-08
Vitalii Symonenko

Met deze campagne, ontwikkeld door Gloww – in samenwerking journalist Marcel van der Steen – roept Sunflower Power jongeren uit heel Nederland op om het programma te volgen en een eigen kunstwerk te maken. Het programma bestaat uit twee online meet-ups, inclusief een persoonlijke kunstcoach én een closing event op 18 oktober, voor de start van ADE.

Om de jongeren mee te nemen in de belevingswereld van Oekraïners en ze daarmee inspiratie te geven voor de kunstwerken, staan bij de eerste meet-up de perspectieven van verschillende Oekraïense vluchtelingen centraal. Zij delen hoe zij deze tijd beleven en leren de jongeren wat de Oekraïense cultuur inhoudt, en welke symboliek daarmee gepaard gaat. Deze lessen en inzichten voeden de inspiratie om de eigen kunstconcepten vorm te geven. Alle deelnemende jongeren worden gecoacht door ervaren kunstenaars.

Doe mee! Minimaal honderd jongeren maken samen honderd Sunflower Power kunstwerken. De kunstwerken worden tijdens ADE tentoongesteld op verschillende locaties in Amsterdam, waaronder de Adam toren. De kunstwerken worden geveild en met alle opbrengsten worden artiesten binnen de elektronische muziekscene in Oekraïne gesteund. Alle jongeren vanaf 18 jaar kunnen zich nu inschrijven voor het programma via www.sunflowerpower.art; [email protected]

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.