Depressie bij 25 % Turkse vrouwen in Amsterdam

Mo kan hierover meepraten: “Zelf heb ik lang geworsteld met sombere gedachten, maar ik durfde geen hulp te zoeken. Wist u dat uit onderzoek blijkt dat meer dan een kwart van de Turkse vrouwen in Amsterdam met een depressie te maken krijgt? En dat het woord depressie niet bestaat in het Turks en het Tamazight?”

Voormalig minister Schippers (VWS) lanceerde in 2016 een vierjarige campagne om het taboe rond om depressies bij jongeren weg te nemen. Deze campagne bereikte volgens de eerste evaluaties vooral hoogopgeleide werkende vrouwen. Helaas wordt de bi-culturele groep nauwelijks bereikt, terwijl juist bij deze groep het taboe op depressies levensgroot is.

#Benniegek

Inmiddels voelt Mo zich weer goed, maar de schaamte die hij toentertijd voelde is voor veel bi-culturele jongeren herkenbaar. “Vaak worden de klachten die bij een depressie horen, toegeschreven aan niet-medische oorzaken zoals ‘het boze oog’ of ‘bezeten zijn’”, vertelt hij. Met als gevolg dat deze jongeren langer met hun problemen blijven lopen. Daarom heeft YoMo! de afgelopen weken met de campagne #Benniegek landelijk aandacht gevraagd voor depressies onder bi-culturele jongeren.

Levengrote taboes op depressie

Door een brief aan de Tweede Kamer te schrijven, hoopt Mo dat er in de GGZ speciale aandacht komt voor depressie bij bi-culturele jongeren. Ook hoopt hij dat in de overheidscampagne aandacht wordt besteed aan de levensgrote taboes in de vaak gesloten gemeenschappen en dat er intensiever samengewerkt wordt met bi-culturele experts en psychologen.

Algemeen Overleg GGZ in de Tweede Kamer: 31 mei

Antje Diertens (D66) vindt #Benniegek een mooi initiatief en neemt de brief van Mo graag in ontvangst. “Psychische problemen zoals een depressie of een burn-out komen helaas nog steeds voor, juist bij jongeren. Maar de stap naar een psycholoog is voor veel mensen nog steeds te groot en bovendien heerst daar een taboe op. D66 steunt de actie van Mo van harte. Wat ons betreft moet de staatssecretaris in zijn beleid veel meer rekening houden met risicogroepen, zoals LHBTI’ers of jongeren met een bi- of multiculturele achtergrond. Ik ga in het debat de staatssecretaris oproepen hierover met Mo en de organisaties die zijn actie steunen in gesprek te gaan.” Op 31 mei vindt in de Tweede Kamer het Algemeen Overleg GGZ plaats.

Deze boodschap wordt gesteund door andere afdeling Hoofdzaken van de Nationale Jeugdraad (NJR), Samen Sterk Zonder Stigma, transcultureel psychiater Kitty Riedewald en hoogleraar psychische stoornissen Jean-Paul Selten.

Meer informatie:

Het taboe moet kapot: klik hier.

Video’s:

#benniegek: klik hier.
Ik had geen levenslust meer: klik hier.

Bron: KRO/NCRV

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.