Achter de schermen was de werkgroep Kinderen in het aardbevingsgebied (‘werkgroep KIA’) van Tannet al bezig met het onderzoek naar de mogelijkheden voor projecten. “De omvang van de hulpvraag en de belasting op lokale autoriteiten maakt de doorlooptijd voor het opzetten van structurele projecten langs de officiële lijn langer dan gehoopt. Daarom is besloten om op de korte termijn kleinschalig het mentorproject te omarmen en vooral te beginnen met het bieden van steun,” schrijft de organisatie.

Via directe contacten met middelbare scholen in Turkije (‘ortaokul/lise’) – ook buiten het aardbevingsgebied – verzamelt Tannet gegevens van gedupeerde leerlingen die door de aardbeving familie en/of hun thuis zijn verloren en direct steun behoeven om door te kunnen gaan met hun opleiding. Dit betreffen kostschool leerlingen (‘yatılı öğrenciler’) uit het aardbevingsgebied.

“Deze leerlingen kunnen rechtstreeks gesteund worden door donateurs uit ons netwerk in de vorm van een studiebeurs,” schrijft Tannet in een recente nieuwsbrief. “Aanvullend kan een donateur ook een mentorrol hebben. Hierdoor kan een mentor de ontstane emotionele leegte van een leerling vervullen, bijvoorbeeld door over onderwerpen te praten waar de student hulp bij nodig heeft.”

Parallel wil de werkgroep KIA van Tannet doorwerken aan alternatieve projecten om soelaas te bieden aan de kinderen in het aardbevingsgebied. “Zo proberen we aansluiting te zoeken bij samenwerkingspartners en de lokale autoriteiten om een of meerdere tijdelijke schoollocaties te helpen realiseren.” Geïnteresseerden die tips hebben of die bereid zijn om dit project financieel te steunen worden eveneens verzocht zich bij de werkgroep te melden.

De werkgroep benadrukt zijn streven naar structurele impact. “De gevolgen van de aardbeving zullen nog jaren gevoeld worden. En in de waan van de dag zal het aardbevingsgebied met de tijd minder sterk op ons netvlies blijven. Laten we de slachtoffers van de aardbeving niet vergeten.”

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.