Uit de reacties van de kerken op het conflict in Oost-Oekraïne blijkt de actualiteit van het thema dat het Caïro-overleg op 27 augustus aan de orde stelt. De Russisch-Orthodoxe Kerk in Moskou lijkt de overheidslijn van president Poetin onverkort te steunen. Kerkelijke leiders vragen de bevolking om begrip voor de maatregelen van de overheid en noemen de maatregelen van het Krimlin inmiddels ‘een geschikte stap’ waarbij ook van de bevolking mag worden verwacht ‘op te houden om de westerse standaard van consumptie’ na te streven.

De citaten zijn afkomstig van Vsevolod Chaplin, voorzitter van het departement voor Kerk en Samenleving (zie foto). Chaplin adviseert de burgers om ‘gematigdheid’ te leren, ‘terughoudendheid, voldoende maat te kennen in de consumptie en het vermogen om tevreden te zijn met weinig’. Volgens hem, heeft Rusland de Westerse landen iets te leren in het ‘reorganiseren van de samenleving op basis van de hoogste waarheid tegenover de gewelddadige principes van ‘geld maakt geld’ en ‘geld definieert alles’’.

Chaplin adviseert de Russische elites om niet langer op ‘twee stoelen’ te gaan zitten; het gaat hem om die mensen die ‘deels in Rusland leven en deels in het Westen en die de standaard van consumptie van de rijkste mensen in het Westen accepteren’.

De woorden sluiten aan bij de maatregel op 6 augustus van Poetin om bepaalde landbouwproducten en grondstoffen niet langer te importeren vanuit de EU, de USA, Australië, Canada en Noorwegen. De Russisch-Orthodoxe Kerk steunt daarmee het importverbod op voedingsmiddelen en de lijn van de overheid, legt prof. dr. Heleen Zorgdrager uit, gastdocent aan de Katholieke Universiteit in Lviv (Oekraïne) sinds 2005.

Lees hier verder.

Bron: Raadvankerken.nl

Nog geen reactie — begin het gesprek.