Je zult je wel afvragen: “Wat doe je in een door oorlog geteisterd land als Afghanistan in de zomervakantie?” Over het algemeen kun je hier hele leuke dingen doen. In eerste instantie: als je naar Afghanistan gaat, ga je jezelf Afghanistan-proof maken. Wat houdt dat in? Je gaat je kledingstijl aanpassen. Meisjes meer dan jongens, want Afghanistan is een masculiene maatschappij waar je als jongen vrij veel kunt doen. Als jongen kun je ervoor kiezen om in de traditionele kledij rond te lopen, maar een spijkerbroek en een shirt kan ook. Als meisje moet je zoveel mogelijk huid bedekken. Dus geen shirtjes met korte mouwen, geen diepe decolletés en geen leuke zomerjurkjes. Ik kies er zelf voor om in de traditionele kledij rond te lopen om praktische redenen. Ten eerste is het erg luchtig waardoor je het lekker koel hebt in de hitte van Kabul. Ten tweede valt de kleding ruim waardoor je vrouwelijke rondingen niet te zien zijn. Dat is erg handig in een maatschappij waar vrouwen vaak achter slot en grendel hebben geleefd. Ten derde val je minder op tussen de locals. Als laatste doe je als meisje een hoofddoek op.
De eerste twee weken van je verblijf ga je langs familie. Het lekkerste soort eten wordt voor je gemaakt. De smaak is zo anders dat je aan de kookkunsten van je moeder gaat twijfelen, maar als je goed nadenkt, kom je erachter dat in Afghanistan alles biologisch geteeld wordt. Er zitten geen hormonen in het vlees en de groente en fruit worden verbouwd zonder chemicaliën.
Na deze twee weken ben je een beetje aan het weer gewend, het nieuwe van de omgeving is er een beetje van af en de buitenwereld begint te lonken. Je begint met het verkennen van Kabul, de meeste Afghanen belanden in de hoofdstad. Hier heb je een paar leuke parken waar je met je gezin kunt picknicken. Je kunt verschillende musea bezoeken en een paar historische plekken. Twintig minuten van Kabul vandaan heb je het Qargha-meer. Het azuur blauwe meer staat in schril contrast met het dorre grond en de zandkleurige bergen eromheen. Hier kun je bootjes huren en langs de kant kun je de lekkerste kebabs eten.
Heb je Kabul gezien en wil je verder kijken? Dan heb je de keus uit Paghman, Estalif, Pansjervallei en Kapisa. Wil je nog verder dan kun je per vliegtuig naar Mazar e Sharif, Herat, Jalalabad en Kandahar.
Nu zul je wel denken: “Wow, je hebt heel wat van het land gezien!” Nou, mijn antwoord zal je teleurstellen. Op sommige plekken ben ik een jaar geleden geweest. De grote steden waar je met het vliegtuig naartoe kunt gaan, heb ik in mijn dromen bezocht. In de anderhalve maand dat ik hier ben, heb ik alleen maar ellende gezien. Ik wilde hier zo graag mooie verhalen schrijven en naar de Nederlandse media opsturen. Wat ik niet wist is de totaal andere werkwijze van Afghanen. Ik ben hier naartoe gekomen met mijn Nederlandse mentaliteit, niet wetende dat in Afghanistan het credo ‘Tijd is geld’ niet opgaat. Lukt het vandaag niet, dan inshallah morgen. En zo is mijn tijd verstreken. Wat er over gebleven is, is frustratie en heimwee. Toch moet ik er ook iets positiefs voor mezelf uithalen en dat is dat ik geleerd heb hoe ik hier te werk moet gaan. Hopelijk ben ik de volgende keer productiever. Nu heb ik nog een paar dagen te gaan en dan ben ik thuis. Oost west, thuis best.
Sorry, maar als je een willekeurig vakantieprogramma bekijkt op tv, weet je toch dat Nederlanders van de tijd zijn en dat – zeker in veel islamitische landen – de tijd niet telt?
Leuke tekst zeg. Hopelijk heb je ondanks alles toch nog kunnen genieten.
“…dat in Afghanistan alles biologisch geteeld wordt.”
Dat doet mij als oprichter van Groene Moslims goed!
Mooi, zoals je het opschrijft, je ervaringen heel puur.
Het is de eerst les denk ik bij het bezoeken van een land als Afghanistan: acclimatiseren.
Alles is niet uit boekjes e.d. te halen, maar moet je ondergaan. Mijn eerste keer in Soweto, ook een dergelijk iets. En, er zijn hele mooie dingen te zien en beleven.
Het klopt dat er niet veel mensen zijn die het credo “tijd is geld” kennen. ach ja misschien dat ze over 10 of 20 jaar het wel kennen en er wat mee zullen doen ook.
@kritische lezer: ik ben het niet met je eens over dat in veel Islamitsche landen de tijd niet telt.
Hoeveel Islamitische landen ken je waar ze niet volgens afspraken en klok werken ?