Jaarlijks reikt de Beweging van Barmhartigheid de Compassieprijs uit aan een persoon, initiatief of organisatie die in staat is om ‘harten te verwarmen, mensen te verbinden en welzijn te bevorderen’. In 2024 staat het thema ‘compassie en kunst’ centraal.
De uitreiking van de Compassieprijs is een initiatief van De Beweging van Barmhartigheid: www.barmhartigheid.nl/compassieprijs/.
De vijf genomineerde projecten
De nominatieperiode is inmiddels gesloten. Uit de maar liefst 26 ingediende kunstprojecten heeft de jury de volgende vijf projecten genomineerd. Op alfabetische volgorde zijn dat:
De uitreiking van de prijs is dit jaar in samenwerking met ‘Festival Oeverloos’ in Zutphen. Iedereen is van harte welkom om de uitreiking bij te wonen. Deze vindt plaats om 18.00 uur bij Het Koelhuis, Zutphen (www.hetkoelhuis.nl). Een mooie gelegenheid ook om een aantal theatervoorstellingen te zien. Kijk voor het programma op: www.festival-oeverloos.nl.
Compassie: waarom?
De Beweging van Barmhartigheid wil dit jaar bijzondere initiatiefnemers van projecten rondom Kunst en Compassie in het licht zetten, om hen zo een steuntje in de rug geven, en bijdragen aan het in gang zetten van een positieve cirkelwerking naar andere initiatieven. De toekenning zorgt voor meer bekendheid aan de initiatieven en zorgt ervoor dat compassie in de aandacht komt.
In 2008 nam de Engelse godsdienstwetenschapper Karen Armstrong het initiatief tot een ‘Handvest voor Compassie’. Het principe van compassie of mededogen is aanwezig in de kern van alle religieuze, ethische en spirituele tradities en roept ons op anderen altijd zo te behandelen, als wij zelf behandeld willen worden. Dit oeroude principe staat wereldwijd bekend als ‘de Gouden Regel’.
Het woord ‘compassie’ wordt ook wel ‘mededogen’ of ‘barmhartigheid’ genoemd. Compassie gaat in de kern over je eigenbelang opzijzetten en iets voor anderen over hebben. Samen met anderen iets doen voor iemand of voor een doelgroep maakt het sterker: Samen iets doen voor een ander.
Niet zomaar iets, liefst ook niet ongevraagd. Maar wel onbaatzuchtig, zonder dat je er je voordeel mee wilt doen. Het gaat om doen, niet om geven, om hoe je iemand behandelt. In geven zit vaak een element van ongelijkheid, het bevestigen van een relatie van afhankelijkheid. Degene voor wie je iets wilt doen, moet daarvoor open staan, moet er zelf in deelnemen. Wederkerigheid is een veelgebruikt begrip in dit verband.