Die giga-romantisering van Kerstmis als familiefeest moest verboden worden. Omdat het strijdig is met de menselijke natuur. Als op slag alles anders is, het huis, de dagindeling, je kleren en het eten, dan reageert die menselijke natuur verstoord. Om het even of dat de natuur is van kleine kinderen, of volwassenen. Ieder raakt uit zijn doen, irritaties bloeien op en kregeligheid ligt op de loer. Kinderen maken ruzie en kliederen hun kleren onder. De verplichting aardig en gezellig te zijn, maakt dat je soms spitsroeden moet lopen. Niet alle grootouders zijn beminnelijke mensen die hun op- of aanmerkingen bij zich houden.
De moderne, wisselende relatiepatronen maken het kerstfeest extra gecompliceerd. Met Kerstmis sluiten de familiegelederen zich eensgezind, zij soms moeizaam. Want wat doe we met Kerstmis met moeder? Wat met de net gescheiden broer? Een op de vier huwelijken strandt. Ruim tien procent van de Nederlanders heeft een homoseksuele relatie. Trouwen, scheiden, weer een relatie, een tweede leg: als je het zelf niet aan den lijve meemaakt, dan toch wel in je familie en directe omgeving. Een vriendin van mij heeft, in een nieuw huwelijk, ook drie soorten kinderen: die van haar, die van hem, en ‘die van ons’. Al die uiteenlopende bloedlijnen in huis hebben plukjes onvervreemdbare familie. Die vaak moeilijk verenigbaar met het nieuwe deel van de familie.
Je kunt wel scheiden van een man of een vrouw, maar ze blijven de vader of moeder van je kinderen. Met alle rechten die daarbij horen. Om over de betrokken grootouders nog maar te zwijgen. Die hebben meestal de minste rechten. De ‘patchworkfamilie’ is een moeizame realiteit waaraan alle betrokkenen het hoofd moeten bieden. Zelf zou ik proberen het om en om te doen. Het ene jaar Kerst met z’n allen, het andere jaar oud- en nieuw. Lukt dat niet dan zou ik van de nood een deugd maken. Wegwezen uit dat land vol lichtjes. Naar de sneeuw of de zon. Hetgeen overigens tal van Nederlanders met een ongebroken familieleven ook doen. Kerstmis vieren is voor bijna iedereen een hele kunst die bezwijkt onder te hoge verwachtingen. Niet voor niets staat het feest hoog op de officiële stresslijst, tussen verhuizen en scheiden in. We maken elkaar in deze tijd met z’n allen gek, maar het is niet verboden om dat te weigeren. Je kunt kerstavond vieren met een warm en koud ontbijtbuffet, veel kaarsjes en een nachtwandeling. Of alleen een brunch op eerste kerstdag. En vervolgens je eigen gang gaan. Korte metten maken met al die overspannen verwachtingen, geeft bevrijding. En vrede in je huis.
Heleen heeft m.i. volstrekt gelijk. Het kerstfeest is voor mij het feest van de geboorte van Christus. Hierbij passen geen verlichte tuinkabouters, springende herten en opgeblazen kerstmannen. Het is exact wat Heleen schrijft: we leggen elkaar een nogal hoog verwachtingspatroon op, terwijl het kerstfeest voor mij juist een feest is wat je niet zo extatisch moet vieren maar het meer innerlijke beleving moet beleven. Mooie lichtjes, mooie muziek en hoop voor de toekomst die doorgaat over de grens van de lichamelijke dood heen, bevrijd van zorg en lijden. Kerstfeest is een Lichtfeest dat je vooral in jezelf als zodanig zou moeten beleven en dat gevoel deen met elkaar. Al die opgeklopte eendenbouten, vergulde kalkoenborsten en exquise wijnen zijn regelrechte afleiders en doen het ware feest afbreuk. Jammer, heel jammer. Je mag best blij zijn en feest vieren maar probeer wel in gedachten te houden dat het om de geboorte van Christus gaat!
Wanneer wij vroeger op school iets uitgehaald hadden kregen de meelopers altijd de vraag te horen: “Als de rest van de klas in de Willemsvaart springt, ben jij dan verplicht om ook te springen?” Het antwoord was altijd een schaapachtig “Nee meneer”.
Veel van wat ik op school geleerd heb ben ik vergeten, maar dit is me altijd bijgebleven. Als andere mensen kerstmis vieren op een manier die mij niet ligt ben ik niet verplicht om mee te doen.
Overigens gaat het voor mij niet om de geboorte van Christus, maar om het feit dat we de kortste dag gehad hebben en dat we door het donkerste deel van de winter heen zijn. Dat is een feest dat heel wat ouder is dan het christendom.
We LATEN ons verplichten om aan al die poespas mee te doen. Omdat het zo hoort. Doe je het niet, dan word je niet gehoord of gezien. Die teneur krijgt het zo langzamerhand. Ik doe er niet aan mee.
Hoe vult Heleen zelf de feestdagen in?
Kerst is al vrij lang een commercieel gebeuren. Het heeft niks maar dan ook werkelijk niks met de gedachte achter Kerst te maken. Mensen die zich alleen al afvragen wat we met moeder moeten doen zijn rijp voor een psycholoog. Stiletto hakjes en diepe decolleté?? Mens waar zit je verstand als je je met die nagemaakte liberale ongein bezighoudt? Koot en de Bie zongen het al in 1975 . Allemaal op weg naar niets, doen we zus of zomaar iets. Soms net echt, maar meestal kitsch, want wie speelt er nog zichzelf. Vooral lekker mee blijven doen met die commerciële rotzooi word je lekker gelukkig, stumpers.
@ Boris: waarom heet kerst volgens jou naar Christus (in het Engels nog duidelijker) als het slechts een lichtfeest is? De naam zegt het al, laten we dus Hem eren en aanbidden, en niet de lichtjes. Dan hebben we ook elkaar lief, dat durf ik je te garanderen. Al de godsdienst waar de echte liefde tot God niet is, zal ook aan de naaste voorbijgaan. Terug naar God, is de sleutel!
Dit riekt naar een zure column van iemand die zelf nog nooit een gezellige kerst heeft gehad met familie!
@Bas van Stapelberg : Omdat men in 300NC in Nicea heeft besloten om Christendom en en de Heidense feesten op een hoop te gooien ? Zodat men onder 1 noemer nog meer mensen in bedwang kon houden en kon ‘leiden’ ? “Verenig en heers”ipv “Verdeel en heers”dus.
Als christus het Lam van God is, waarom is hij dan geboren in December ? In het voorjaar lijkt me dan veel logicher, ook minder koud voor de ‘herdertjes bij nachte in het veld’…
Dat Pasen samenvalt met de Lente en het vruchtbaarheidsfeest is ook geen toeval hoor… D’r klopt niks meer van de data van Christelijke feesten..
“Niet voor niets staat het feest hoog op de officiële stresslijst, tussen verhuizen en scheiden in.”
Welke officiele stresslijst? Als ik deze woordencombinatie op zoek via google, vindt die alleen dit artikel. Maar op een stresslijst vind ik wel het volgende:
Decembermaand; Sinterklaas, Kerst en Oud/Nieuw: 12 punten
Scheiding: 73 punten
Verhuizen: 20 punten
http://zelfvertrouwen.nl/download.php?f=270
@Jeroen, ik dacht juist dat de geboorte van Jezus rond september was. En de timing van Pasen valt samen met de timing van Pesach, want het Laatste Avondmaal was de sedarmaaltijd waarmee de joden Pesach inluiden.
Verbieden omdat het naar jouw idee schadelijk is? Ik heb wat tips voor jou Heleen!
Als een blad je niet bevalt: koop het niet! Als een feest je niet bevalt, vier het niet! Ik zelf vindt bijvoorbeeld 98% van wat er op TV te zien is compleet debiele pulp. Daar kan ik op verschillende manieren mee omgaan. Ik zou bijvoorbeeld op mijn blog kunnen gaan mekkeren hoe vreselijk het wel niet is gesteld met onze TV-zenders. Ja ik zou er zelfs kunnen voor kunnen pleiten die idiote troep te verbieden. Het is voor mij immers onvoorstelbaar hoe avond na avond SBS- en RTL-meuk ondergaan ooit heilzaam zou kunnen zijn. Maar weet je Heleen? Dat is dus niet wat ik heb gedaan. Nee in plaats van anderen te vertellen wat ze wel of niet zouden moeten mogen zien, heb ik gewoon geen TV-aansluiting meer! Dus mijn laatste advies aan jou luidt dan ook. Vier geen kerstfeest meer, blijf zo ver mogelijk uit de buurt van dat vreselijke Nederland tijdens dat feest. Dat lijkt me voor iedereen het beste!
Waarom zou je een volksfeest moeten verbieden. Het is het al heel erg lang gevierde feest van de zonnewende en het weer langer worden van de dagen. Het heeft niets met welk geloof dan ook te maken (al is het wel door ‘één van de duizenden geloven gekaapt) en wordt al gevierd sinds lang voor de uitvinding van welk geloof dan ook door de mens.