De korte film Valt een man uit de lucht is een bizarre, zwartkomische korte film van VPRO Dorst over hoe de Nederlander geconfronteerd wordt met de komst van de vluchteling. De film vertelt het verhaal van Ton en Ineke Korrel (gespeeld door Raymond Thiry en Jacqueline Blom) bij wie er in de tuin een vluchteling uit de lucht valt. De film komt online op Wereldvluchtelingendag.

Het is een rustige dag wanneer Ton en Ineke in hun huis aan de rand van een dorp van de middagsoep genieten. Ton staat op het punt een hap te nemen als er in de tuin plotseling een man uit de hemel valt. Hij rent naar buiten en ziet dat de man nog leeft. Hij heeft geen schoenen aan, is zwaargewond en kan zich niet bewegen. De weekendplannen van het stel worden geannuleerd…

Tijdens de vijfde editie van de Shortcutz Amsterdam Annual Awards – een prijzenavond voor Nederlandse korte films – won de film afgelopen januari maar liefst zes van de elf awards en was daarmee de grote winnaar van de avond. De film won in de categorie beste film, beste regisseur, beste scenario, beste actrice en beste acteur. Daarnaast won de film ook de publieksprijs. Ook wordt de film toegevoegd aan het educatieprogramma van het Nederlands Film Festival 2018.

Via vpro.nl/valteenmanuitdelucht zijn diverse portretten van vluchtelingen te zien. Hierin vertellen ze hoe ze naar Nederland zijn gekomen, wat ze opviel aan Nederland en wat zij nu eigenlijk vinden van die kaaskoppen en hun gewoontes. En de grote vraag is natuurlijk in hoeverre ze zelf Nederlander zijn geworden.

Over de makers

Jan Verdijk (1987) studeert eind 2012 af als regisseur/scenarioschrijver aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht met zijn afstudeerfilm De Toegift. Na zijn studie is hij als regie-assistent bij diverse producties betrokken. Inmiddels heeft hij een commercial en een aantal korte films gemaakt. Op dit moment bereidt hij zijn nieuwe film BEEST voor, die in de zomer van 2018 gedraaid gaat worden.

Kurt Platvoet (1987) studeert in 2014 af als fictieregisseur met Een verre reis. Sindsdien heeft hij verschillende videoclips (voor o.a. Canshaker Pi) en korte films (o.a. Valt een man uit de lucht & Pizzamonster) gemaakt. Op dit moment werkt hij aan het eerste langere werk, over een man die een schemerlamp wil maken van zijn afgezette been.

Over VPRO Dorst

VPRO Dorst is de plek binnen de VPRO waar getalenteerde jonge makers online programma’s en documentaires, podcasts en webseries ontwikkelen. Dorst biedt hen de ruimte om te experimenteren met ondersteuning van ervaren VPRO-makers. Dorst werkt samen met deze nieuwe makers aan de VPRO van de toekomst.

Uitzending

Vanaf woensdag 20 juni online via www.vpro.nl/valteenmanuitdelucht en zondag 15 juli op NPO 3 om 23.30 uur.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.