Het antisemitisme neemt de laatste jaren toe en is in Nederland ’terug van nooit weggeweest’, stelt het Joods Historisch Museum. Van 2017 tot 2019 nam het aantal antisemitische daden met 126 procent toe. In een onderzoek onder joden in twaalf Europese landen geeft 90 procent van de ondervraagden aan dat het antisemitisme toeneemt. In de afgelopen vijf jaar heeft bijna de helft van de Europese joodse jongeren met antisemitisme te maken gehad.

Antiracisme- en andere emancipatiebewegingen worden steeds meer solidair met elkaar, maar joden en jodenhaat worden in deze tijd zelden genoemd.

Met gastconservatoren Gideon Querido van Frank, Lievnath Faber en Anousha Nzume buigt het Joods Cultureel Kwartier zich over de vraag hoe dat komt en waar joden staan in het spectrum van de identiteits- en representatiepolitiek.

Activiteiten

De tentoonstelling bestaat onder andere uit video-interviews, die te zijn zijn in het Kunstkabinet van het Joods Historisch Museum. Op diverse locaties in Amsterdam zijn rond de tentoonstelling evenementen, zoals debatten, performances en interviews.

De tentoonstelling is van 12 maart tot en met 1 augustus 2021 te zien in het Kunstkabinet in het Joods Historisch Museum. Meer informatie is te vinden op de website van het Joods Cultureel Kwartier.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.