“De wereld is toch zeker voor ieder mens afzonderlijk wel eens vergaan en toch bestaat ze nog steeds. Hoe merkwaardig.”, schreef Etty Hillesum in haar dagboek. Hoe houd je jezelf overeind in een realiteit die verandert van de dag in de donkerste nacht? Al was het maar een moment, een uur, een dag, misschien zelfs wat langer. De werkelijkheid van een oorlog is zo inbrekend, dat iemand die dat niet heeft meegemaakt er moeilijk goede woorden voor kan vinden. Laat staan de juiste. Het is moeilijk extreme ervaringen onder woorden te brengen, omdat er zoveel meer en beter over te zwijgen valt.

Een vriendin vroeg naar mijn mening over de Vordense burgemeester, die een aantal Duitse gevallenen wilde herdenken op 4 mei en een storm van protest over zich heen kreeg. “Waar blijft de liefde?”, vroeg mijn vriendin,”De tolerantie naar de ander toe? Toch mooi het ruime en vredevolle gebaar van de burgervader? Is het geen tijd voor een breder perspectief? Ook voor de joodse medemens?”

Persoonlijk heb ik de nodige ingrijpende zaken ervaren, maar ik ben niet zo extreem beproefd als in een oorlog. Dus kan ik me vrij gemakkelijk elke positie ook daarin aanmeten. Ik ben voorzichtiger met woorden geworden. Mijn eerste reactie was: “Jammer nou. Dit is een mooie opening, een kans ‘zum Lernen’.” Maar ik realiseer me dat het van mij afkomstig te gemakkelijk is. Bovendien is het blijkbaar te snel. Decennia lang was de inhoud van dit herdenken helder en qua vorm daardoor eenduidig.

De maatschappij, de mens, het aantal mensen dat daadwerkelijk dit heeft moeten ondergaan verandert. Verandering doet pijn of roept op zijn minst vragen, aarzeling en onzekerheid op. Het kost tijd uit die beweging te raken en tot rust te komen.

Ik gun mensen die de verschrikking hebben meegemaakt deze tijd. En geef de tijd de ruimte om dit veranderproces te laten gebeuren volgens de eigen regels. Deze overgangsfase wil ik graag gebruiken om jongeren te informeren, ze te vertellen hoe ik er zelf tegenaan kijk met nog vrij levendig de oorlogsverhalen van mijn grootouders en de generatie van mijn vader in gedachten.
Ook de belevenissen van mijn beste vriend hebben een aandeel in die voorzichtigheid en dat geduld. Hij heeft in de ellende van een oorlog gestaan. Als dienstplichtig militair Vietnam met de angst, de dood en het verderf, maar ook de broederschap en de compassie ervaren. En ik destijds maar, zonder wezenlijke verdieping of levenservaring, de soldaten over één kam scherend met de politiek in bewoordingen waar ik me nu voor schaam.

“Geschiedenis is niet wat er gebeurd is, maar wat de mensen zich herinneren” volgens journalist Jan Blokker. We hebben keuze te gedenken en op welke manier. De meesten hadden destijds niets te kiezen. Dat verdient eerbiedig respect. Ik ga in principe voor de nuancering, die – als je het hebt over wit en zwart – een grijstint is. De onuitsprekelijke ervaring en herinnering van zoveel jaren bij zoveel mensen kan ik die ene voor hen zo waardevolle dag per jaar ook echt die van hen laten zijn. Misschien is dat het meest waardevolle: elkaar de ruimte geven en die ruimte respecteren.

marianne

Marianne van Waterschoot

Communicatiecoördinator

Marianne van Waterschoot werkt momenteel als communicatiecoördinator voor twee parochies. Ze doet daarnaast redactie & vertaalwerk en …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.