Matthijs Schouten is ecoloog en filosoof bij Staatsbosbeheer en hoogleraar Natuurbeheer aan de universiteit van Cork in Ierland en de Wageningen University. Schouten is optimistisch en vindt dat we ons niet machteloos moeten voelen.

Hij schrijft: “De teloorgang van de aarde gaat niet over vervuiling of het uitsterven van soorten: die zijn er enkel onderdeel van. De enige manier waarop we een duurzame toekomst voor onszelf én voor alle andere bewoners van de aarde kunnen creëren, is door onze relatie met de natuur volledig te herzien. Allereerst moeten we durven concluderen dat we er een puinhoop van hebben gemaakt. Binnen één generatie hebben we de aarde een ongelooflijke hoeveelheid schade toegebracht, waarvan we niet weten of we het nog kunnen herstellen.”

Het moment waarop we massaal weten én voelen dat we met alles wat we denken, zeggen en doen de toekomst vormgeven, is volgens Schouten het moment waarop we in staat zijn om een duurzame wereld te creëren.

Het webdebat duurt ongeveer een uur: van 13.30 tot 14.30 uur. Het gaat in de vorm van een Zoom-webinar, dat betekent dat de deelnemers wel de sprekers zien, maar niet elkaar. De debatten zijn gratis, wel wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd van de deelnemers. Inschrijven kan op de website van de Beweging van Barmhartigheid.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.