In Flexibel geloven komen elf mensen aan het woord die over de grenzen van één religie heen kijken. Zes van hen maakten er een mix van, de andere vijf switchten in de loop van hun leven van geloof: Dimitri Woei werd na een katholieke jeugd hindoe, Naud van der Ven koos voor het jodendom en de seculiere Anja Meulenbelt kwam op het spoor van het christelijk geloof. Sommigen blijven elementen koesteren uit de religie van hun jeugd. Zo noemt de boeddhistische meditatieleraar en voormalig katholiek kloosterzuster Jotika Hermsen zich een volgeling van Boeddha én Jezus. En de tot de islam bekeerde domineesdochter Anne Dijk vindt zichzelf als moslim een ‘betere christen’.

Journaliste Frieda Pruim hield de interviews, Jocelyne Moreau maakte de foto’s en theologe Manuela Kalsky reflecteert in de nabeschouwing op het in opkomst zijnde fenomeen meervoudige religieuze binding. Als directeur van het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving en als bijzonder hoogleraar aan de VU doet ze er de komende jaren onderzoek naar, samen met André van der Braak, hoogleraar boeddhistische filosofie.

Flexibel geloven. Zingeving voorbij de grenzen van religies van Manuela Kalsky & Frieda Pruim verschijnt in juni bij uitgeverij Skandalon. De boekpresentatie is op 9 juni, tweede Pinksterdag, in De Nieuwe Liefde.

Bron: Frieda Pruim/DSTS

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.