telegraaf-asielinvasie

Een artikel van De Telegraaf gisteren met de kop ‘Kansloze asielplaag ongehinderd verder’ heeft tot een storm aan protest op sociale media geleid. De hashtag #StopXenofoobTelegraaf is voor de tweede opeenvolgende dag trending.

Twitteraars zijn verbolgen over het dehumaniserende taalgebruik van De Telegraaf, wijzen op het foute oorlogsverleden van de krant en roepen adverteerders op te stoppen met advertenties in De Telegraaf.

Het begon met een artikel in De Telegraaf over de problematiek van asielzoekers uit veilige landen als Marokko, die zich vaak eerder in een ander EU-land hebben gemeld en kansloos zijn voor een verblijfsvergunning, maar ook moeilijk het land uit te zetten zijn. Enkelen van deze groep veroorzaken overlast, onder andere in Weert. Volgens De Telegraaf zouden vorig jaar 540 van de 5000 asielzoekers door de Dienst Terugkeer en Vertrek zijn teruggestuurd naar het eerste land waar ze zich hadden gemeld.

Het woordgebruik van De Telegraaf, met asielplaag voorop, werkt veel woede en irritatie bij lezers en twitteraars. Misdaadjournalist Peter R. de Vries twittert:

peterrdevries-twitter

Muzikant, journalist en schrijver Aafke Romeijn schrijft over de ‘Aso-krant Telegraaf::

Het gebruik van het woord ‘plaag’ past in een treurige xenofobe traditie om ongewenste mensen te onmenselijken door ze te vergelijken met natuurrrampen (tsunami’s, ‘overspoelen, overstromen) parasieten of ongedierte (denk aan kakkerlakken en ‘ratten’). Een ‘klassieker’ is de nazi propagandafilm Der Ewige Jude waarin joden met een rattenplaag worden vergeleken (vanaf 16:20 m inuten).

Vergelijkingen van asielzoekers en etnische en religieuze minderheden met ongedierte en natuurrampoen zijn de afgelopen jaren steeds meer ‘normaal’ geworden. Het is de eerste keer dat er zo massaal tegen geprotesteerd wordt.

Lees meer op Republiek Allochtonië

Bron: Republiek Allochtonië

Al 4 reacties — praat mee.