Welk filmpje voor Nieuw Wij was je beste filmpje?

“Ik vind het filmpje dat ik heb gemaakt over Holi voor Nieuw Wij toch wel mijn beste video. Het is bij uitstek een beeldende illustratie van multiculturalisme anno nu. Er is sprake van verbinding, acceptatie en integratie, maar er is ook ruimte voor verandering van eeuwenoude culturele tradities. Het is een verrijking voor het Westen om eenheid in verscheidenheid te vieren met de kleuren van Holi. Alle kleuren vertegenwoordigen de allesomvattende grootsheid van de natuur die de mens nooit volledig zal bevatten. De universele gedachtegoed van Holi (broederschap, eenheid en gelijkheid) blijven in essentie onveranderd. Al vieren Westerlingen Holi in de zomer en noemen ze het een Holi-dancefeest, ik vind het een geweldige munitie tegen verharding van de samenleving en polarisatie.”

Bron: www.youtube.com

Een veelvoorkomend onderwerp in je filmpjes is ‘de vrouw’. Is dit jóuw onderwerp?

“Mijn video’s over vrouwenemancipatie zijn een pleidooi voor vrijheid. Ik heb al heel jong geleerd om als vrouw regisseur te zijn van mijn eigen leven. Ik heb een sterk karakter en maak mijn eigen beslissingen en fouten in het leven. Ik lees dagelijks hartverscheurende berichten over (seksueel) geweld tegen vrouwen en meisjes. Ik hoor nog te vaak hoe ‘normaal’ het is dat vrouwen moeten leven volgens bepaalde tradities. Over het algemeen zijn dat hardnekkige, religieuze dogma’s die de vrijheden van de vrouw aantasten. En ik heb het zelf ervaren dat de grootste tegenstanders van de vrouw personen uit haar directe omgeving zijn. Ik zie het allemaal als zuiver onrecht en daarom probeer ik in mijn video’s o.a. taboes rondom vrouwen te benoemen. Ik vind het belangrijk dat alle vrouwen het leven voluit kunnen ervaren zonder angsten voor represailles.”

Je bent een liefhebber van Indiase crossover muziek. Vertel…

“Ik houd van Indiase wereldmuziek, maar ook van Westerse klassieke muziek. De kracht van betekenisvolle woorden in combinatie met melodieën kleuren dagelijks mijn emoties. Het helpt mijn leven richting te geven. Het klinkt gek, maar muziek maakt mij wijzer en vult mijn hart met levensenergie. Daarom probeer ik zoveel mogelijk concerten bij te wonen om mezelf weer op te laden. Indiase crossover muziek is niks anders dan een samensmelting van verschillende muziekstijlen en genres. Het is een harmonieus samenspel van westerse muziekinstrumenten met traditionele muziekinstrumenten uit het oosten. Deze muzikale verbintenis wordt over het algemeen ‘crossover’ genoemd. In feite is muziek een prachtig bindmiddel om in contact te komen met de ander.”

De kracht van betekenisvolle woorden in combinatie met melodieën kleuren dagelijks mijn emoties.

Wie zijn jouw favoriete artiesten?

“Heb je even? Ik heb een heel lang lijstje. Mijn muziekhelden hebben allemaal één belangrijk aspect met elkaar gemeen; ze vervagen landsgrenzen met hun muzikale composities. Een aantal van deze mensen wil ik als tip met je delen: Maati Baani, Shammi Pithia, Prem Joshua, Vasuda Sharma en Pandit Hariprasad Chaurasia. De muziek van deze artiesten laat mijn hart vol vreugde kloppen en tegelijkertijd krijg ik dankzij deze muziek een diepe innerlijke rust.”

In 2012 ben je begonnen met DesiYUP. Wat is dit precies?

“DesiYUP is een impressariaat en cultiveert betekenisvolle Indiase wereldmuziek in Nederland. Wij organiseren concerten en daarnaast ondersteunen wij artiesten die in hart en nieren wereldverbeteraars zijn. Ik vind het belangrijk dat deze muzikanten opgenomen worden in de reguliere programmering van Nederlandse theaters. Dit bevordert namelijk integratie en acceptatie voor alles wat in eerste instantie ‘vreemd’ klinkt.

Met DesiYUP wil ik Nederlanders contact laten maken met betekenisvolle muziek en wil ik zeer specifiek de hindoestaanse gemeenschap informeren dat er veel meer is op het gebied van cultuur dan alleen Bollywood. Dit doe ik o.a. door internationale artiesten te motiveren om met Nederlandse muzikanten samen te werken. Samenwerking creëert namelijk het vinden van een middenweg met als eindresultaat schitterende initiatieven. Zo heeft een Indiase zangeres haar eigen Nederlandse band via DesiYUP gevonden en zo’n samenwerking tot stand brengen is best een prestatie. Verder organiseert DesiYUP ook workshops, inspirerende talks en intieme huiskamerconcerten.”

Wat wil je met DesiYUP bereiken?

“Ik heb niet één specifiek doel voor ogen. Het is eerder een manier van leven die ik met anderen wil delen. Ik wil mensen kennis laten maken met de verfijnde Indiase muziekcultuur, omdat er diepgang en emotionele gelaagdheid in te ontdekken is. Betekenisvolle muziek roept positieve emoties op, het helpt om gedachten en percepties te analyseren. Het is een subtiele manier om de wereld om me heen te beïnvloeden. Wanneer een concert is afgelopen zie ik tevreden gezichten en de sfeer is heerlijk ontspannen. Ik wil via DesiYUP meer harmonie in de samenleving bereiken.”

Ik lees in aankondigingen van activiteiten van DesiYUP vaak iets over ‘devotionele muziek’? Wat bedoel je hiermee?

“Wij organiseren intieme huiskamerconcerten om samen met bezoekers lofliederen voor het goddelijke te zingen. Zang maakt het mogelijk om dankbaarheid te uiten en tegen God te zeggen: ‘Ik houd van je’. Over het algemeen is devotionele muziek spiritueel of meditatief van aard. Het is afgestemd om de ziel te raken. Devotionele muziek zijn lofzangen over het goddelijke. Het hindoeïsme is rijk aan verschillende goddelijke verschijningen. Zo heeft elke goddelijke manifestatie een eigen set van mantra’s en hymnen. Recentelijk was het Vasant Panchami, dat is de dag waarop de goddelijke manifestatie Saraswati haar wijsheid en verfijnde kunsten aan de wereld gaf. Hindoes eren haar manifestatie door o.a. te zingen of poëzie te schrijven. Door de bijzondere krachten van Saraswati te benoemen zijn devoten in principe bezig met het aanwakkeren van het goddelijke in zichzelf.”

Wat was voor jou in al die jaren het hoogtepunt van DesiYUP?

“Mijn hoogtepunt met DesiYUP was toen mijn nani (oma) in 2016 het concert van bansuri (bamboofluit) grootmeester Pandit Hariprasad Chaurasia (zie foto hierboven) bijwoonde samen met mijn moeder en tante. Het was voor het eerst dat mijn nani een concert van DesiYUP meemaakte. Dat was mijn ‘All You Need Is Love’-moment. Ik denk dat geen enkel ander concert mijn hart zo heeft beroerd. Het is voor mij een kroon op al mijn harde werk dat mijn nani een concert dat ik heb georganiseerd met een Indiase levende legende, heeft bijgewoond. Mijn gezin was die dag voor het eerst compleet tijdens een DesiYUP-concert. Mijn broertje zat naast me op de eerste rij en mijn drie moeders (nani, tante en mama) luisterden voor het eerst samen naar een Indiaas klassiek concert.”

shiv

Wie of wat staat er nog op je wensenlijstje voor de komende jaren?

“Ik wil meer grootmeesters naar Nederland brengen. Zo organiseert DesiYUP in samenwerking met Rasique het Indiase klassieke concert van 2017. We geven Pandit Hariprasad Chaurasia en Pandit Shivkumar Sharma een podium in het Zuiderstrandtheater, op 25 juni. De laatste keer dat deze twee levende Indiase legendes samen optraden in Nederland was ergens begin jaren zeventig. Toen speelden ze samen voor Prins Claus in Paleis Noordeinde.”

Laatste vraag: hoe is het met jouw eigen zangtalent?

“Mijn zangtalent? Laat ik het zo omslachtig mogelijk formuleren. Ik ben een expert in het vinden van muzikale parels en weet heel goed in te schatten welke muzikanten de potentie hebben om de harten van het Nederlandse publiek te raken. Maar tijdens concerten zing ik vrolijk mee, mijn stem is dan toch niet luid genoeg…”

Greco Idema

Greco Idema

Eigenaar Bureau Intermonde

Greco Idema is eigenaar van Bureau Intermonde, een interreligieus advies- en organisatiebureau. De afgelopen jaren ontwikkelde hij (soms …
Profiel-pagina
Al 2 reacties — praat mee.