Gefeliciteerd met je prijs! Had je ‘t verwacht?
“Ik had het echt helemaal niet verwacht. Ik had geen idee hoe de jury de essays zou beoordelen. Zelf zag ik het schrijven van het essay als een kans om mezelf te stimuleren om te schrijven en mijn gevoelens zo op papier te zetten dat ik jongeren kan motiveren en inspireren. Het winnen van deze wedstrijd heeft mij laten zien dat ik dit dus wel degelijk goed kan.”
Wie is Zina Monteiro?
“Als ik terugkijk op mijn eigen leven en zie waar ik nu sta, komen de woorden gedreven, nieuwsgierig, gedisciplineerd, eigenwijs, oplossingsgericht en kritisch naar boven. Zelf kom ik uit een laag sociaal-economisch milieu. Mijn ouders hebben ervoor gezorgd dat ik dit milieu zag als een plek waar ik mijn reis zou beginnen en zorgden ervoor dat ik bleef groeien. Mijn ouders vonden het een goed idee dat ik zou gaan tennissen. Ik ben door deze sport flink gegroeid. Hoewel ik discriminatie heb meegemaakt binnen de sport zorgde het ervoor dat ik een gedreven, eigenwijze en gedisciplineerde houding aannam. Ook had ik veel moeite op de basis- en middelbare school. Veel leraren dachten dat ik weinig snapte van de stof en begrepen niet dat ik gewoon een andere manier van denken had, een andere manier van leren. Hoewel er leraren waren die dachten dat ik het niet ver zou schoppen, doe ik nu wel een master-opleiding in Londen. Door de gebeurtenissen in mijn eigen leven kijk ik met een kritische blik naar de samenleving en ben ik op zoek naar manieren hoe wij problemen als uitsluiting en discriminatie tegen kunnen gaan.”
Waar gaat je essay over?
“Mijn essay geeft antwoord op de vraag: Hoe eis jij je plek op in de Nederlandse samenleving zonder te kiezen tussen jouw verschillende culturen? Dit was een vraag gebaseerd op wat minister Asscher van Sociale Zaken zei tijdens een conferentie in 2015. Zoals ik in mijn essay heb geschreven, vond en vind ik dat ik mijn plek helemaal niet hoef op te eisen. Ik vind het wel belangrijk dat bi-culturele jongeren zich onmisbaar moeten maken in de samenleving. Bi-culturele jongeren groeien op met de gedachte dat ze zich moeten aanpassen, dat hun andere cultuur minder waarde heeft. In mijn essay maak ik duidelijk wie Nederland compleet heeft gemaakt en dat zijn niet alleen de stereotype witte christelijke Nederlanders, maar ook de ouders en voorouders van deze bi-culturele jongeren. Het is belangrijk dat de bi-culturele jongeren dit niet vergeten en hun eigen trots hierin vinden.”
Je bent bi-cultureel. Wat zijn volgens jou de grootste voordelen hiervan?
“Omdat ik vaak moet schakelen tussen twee culturen, vind ik dat ik als een bicultureel persoon onderwerpen vanuit verschillende perspectieven kan bekijken en hierin connecties kan leggen die misschien anders niet gelegd kunnen worden. Ik denk ook zeker dat mijn creatieve aanleg het gevolg is van het feit dat ik twee culturen bezit. Daarnaast denk ik dat bi-cultureel zijn mij in vele opzichten ruimdenkend en empathisch maakt, omdat ik mij ook meer kan inleven in het leven en de cultuur van een ander.“
In je essay schrijf je: “Tegen mijn mede bi-culturele Nederlanders zeg ik dit: zoek een manier om de pijn die jij hebt om te zetten in liefde. Helende pijn wordt altijd omgezet in wijsheid.” Kun je hier een voorbeeld van geven uit je eigen leven?
“Er gaat natuurlijk veel aan vooraf voordat pijn kan worden omgezet in liefde en er zijn verschillende manieren om dit te doen. Tijdens mijn puberteit kwam ik erachter dat ik veel van mijn pijn kwijt kon door het op te schrijven. Mijn manier om mijn pijn om te zetten in liefde is door het eerst te omschrijven en duidelijke woorden te vinden die passen bij het gevoel en dit om te vormen in een gedicht. Gedichten schrijven is voor mij een manier om de lelijke gebeurtenissen te vervormen, mijn kracht terug te nemen en mijzelf niet te verliezen in het negatieve.”
Schrijven kun je heel goed, weten we nu. Heeft er al een uitgever gebeld?
“Nee, dat is nog niet gebeurd. Creatief schrijven is voor mij een uitlaatklep en een hobby geworden. Het zou natuurlijk leuk zijn om gebeld te worden, maar ik wil mezelf eerst wat verder ontwikkelen in het schrijven.”
Al nagedacht over wat je gaat doen met die 1000 euro?
“Momenteel studeer ik in Londen. De helft van het geld zal ik gebruiken om mijn maandelijkse kosten te betalen. De andere helft zal gaan naar een project/exhibitie wat ik momenteel aan het ontwikkelen ben. Het zal gaan over de individuele conflicten tussen nationaliteit, identiteit en DNA. Meer kan ik er helaas nog niet over vertellen.”
Klik hier om het essay van Zina Monteiro te lezen.