Wat is jouw korte route naar een leuker leven?
“In Steeds leuker laat ik zien hoe je je levenskwaliteit drastisch kunt verhogen door de juiste kleine stappen te zetten. Er zijn tenslotte een heleboel dingen die je kunt doen om je leven leuker te maken, maar slechts een handjevol van die dingen brengen onwijs veel resultaat met weinig moeite. Dit zijn de meest strategische stappen om te zetten. Deze stappen heb ik in het boek gebundeld, zodat je het kunt volgen als een stappenplan: de korte route naar een leuker leven. De meeste mensen weten niet precies wat ze willen doen met hun leven, maar we weten vrijwel allemaal hoe we ons willen voelen op een dagelijkse basis.
In het boek optimaliseren we daarom samen op drie gevoelens: vrijheid, blijheid en betekenis. Ik laat zien hoe je – met zo min mogelijk moeite – zoveel mogelijk levenskwaliteit toevoegt in kleine stappen. Begin dus klein en houd het klein. Elke dag opnieuw. Vraag je niet af hoe je je hele leven kunt veranderen. Vraag liever: ‘Welke kleine stap kan ik vandaag zetten om iets gezonder/succesvoller/gelukkiger te worden?’ – en zet deze stap direct. Besteed je levensenergie aan dingen die je leven op de lange termijn beter maken. En vergeet ondertussen niet om te genieten van het moment.
Elke kleine stap brengt iets teweeg. En door je best te doen om positieve stappen te zetten wordt je leven echt steeds leuker. Het is niet moeilijk, het is vooral een kwestie van er dagelijks mee bezig zijn. In mijn boek en op de website soChicken laat ik precies zien hoe ik dat doe, en hoe iedereen hetzelfde kan doen.”
Kun je wat concrete voorbeelden geven van kleine stapjes?
“Merk je bijvoorbeeld dat je vaker wilt sporten, maar heb je er eigenlijk geen zin in? Spreek dan met jezelf af dat je een paar minuten op de plaats hardloopt of dat je vijf push-ups doet. Zo kun je niet falen en is de taak zo klein dat je geen reden hebt om het nog langer voor je uit te schuiven.
Dit geldt ook voor het vinden van stilte, schrijven in je dagboek of het realiseren van je grootste dromen. Stel dat de volgende stap richting die droom het plegen van een telefoontje is. Die volledige droom voelt wellicht te overweldigend, waardoor je het wilt uitstellen. Maar een telefoontje plegen, dat kun je wel.
Wil je meer rust? Ruim één kastje op. Schrijf je uit voor één vervelende reclame-mail. Werk één taak weg of neem nu vijf minuten om je dag te plannen.
Elke kleine stap lijkt weinig te veranderen, maar omdat ze zo klein zijn voer je die stapjes uit zonder moeite. En al snel beginnen die kleine stapjes op te stapelen tot iets groots en merk je dat je vooruit komt zonder tegenwind.”

Je hebt het over: broeden op een leuker leven. Wat bedoel je daarmee?
“Broeden op een leuker leven is mijn metafoor voor de werkwijze van soChicken. Als je elke dag een klein beetje moeite stopt in de juiste zaken, dan gebeuren er vanzelf steeds meer mooie dingen in je leven. Broed op de juiste eieren, dan krijg je de mooiste kuikens! Mijn doel met soChicken is om onze samenleving iets liefdevoller te maken in kleine stappen. Hoe beter wij worden in het upgraden van ons leven, des te mooier we de samenleving maken.
Ik zet al meer dan tien jaar elke dag kleine stappen om m’n leven leuker te maken. Ik ontwikkelde zo meer discipline, meer zelfvertrouwen, ik leef steeds gezonder, ik leef met minder spullen, ik voel me steeds liefdevoller en dankbaarder, ik ben gaan mediteren, ik voel me kalmer, vrijer en blijer.”
Is leuk wel het goede woord voor wat je in de kern beoogt?
“Absoluut. Het leven wordt leuker als je meer vrijheid, blijheid en betekenis ervaart. En het leven wordt leuker als je je liefdevoller, kalmer, gelukkiger en succesvoller voelt. Sommige mensen vinden het woord leuk afdoen aan de inhoud van het boek, omdat ik in het boek serieuze onderwerpen bespreek en vrij diep durf te gaan. Maar zelf zie ik geen reden om persoonlijke groei zwaarder te benaderen dan het merk hagelslag dat je op je boterham strooit. Alles is wat het is. Leuk is voor mij het perfecte woord, omdat het licht, eenvoudig en alledaags is. Niets speciaals. Net zoals een geweldig leven niets speciaals zou moeten zijn.”

Wat is succes/geluk in jouw ogen?
“’s Ochtends wakker worden en zin hebben in je dag, en gedurende de dag gevoelens van vrijheid, blijheid en betekenis ervaren. Heel ongecompliceerd eigenlijk. En het is mooi hoe alles in het boek uiteindelijk leidt tot meer van dit soort simpele momenten. Meer momenten waarop je je realiseert: ‘Jeetje, mijn leven is best leuk!’”
Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Ik ben van nature heel nieuwsgierig en altijd op zoek naar manieren om te groeien, te leren en te ontwikkelen. Het is mijn passie om de dingen die ik leer zo praktisch en simpel mogelijk te maken, zodat het toegankelijk wordt voor iedereen. Ik haal mijn inspiratie uit talloze boeken, uit de mensen om mij heen, uit mijn eigen leven, door doelloos voor me uit te kijken en na te denken en door zelf constant nieuwe dingen te proberen.
Daarnaast ben ik altijd op zoek naar basisprincipes. De dingen die gewoon waar zijn met het oog op de manier waarop de wereld werkt. Eén zo’n basisprincipe is bewegen richting eenvoud. Hoe meer bewegende delen een systeem heeft, des te ingewikkelder alles wordt en des te meer er mis kan en zal gaan. Vandaar mijn hevige inzet op minimalisme en simpel leven. Hoe ingewikkelder je leven, des te meer levensenergie je verkwanselt aan bijzaken. Schrap de ellende, dan blijft er een simpel en compact leven over. Een leven dat minder problemen geeft en beter geoptimaliseerd is om je te voorzien van vrijheid, blijheid en betekenis.”
Onlangs had ik een gesprek met de Belgische psychiater Dirk de Wachter. Hij stelde dat we in een samenleving leven waarin het een soort verplichting is geworden dat we gelukkig zijn. Maar als we alleen maar gelukkig moeten zijn, wat doen we dan met de nare dingen in ons leven?
“In de eerste plaats: we moeten helemaal niets! Je mag doen wat je wilt. Als je ongelukkig wilt zijn – wees gerust ongelukkig. Er zijn heel veel mensen die ervoor kiezen om ongelukkig te zijn en daar is niets mis mee. De nare dingen in je leven zijn gebeurtenissen die je bestempelt als onwenselijk. En wat je ermee doet is eenvoudig: je accepteert ze voor wat ze zijn en je zet een volgende kleine stap in de richting waar je heen wilt.
Ik pleit niet voor een soort naïef optimisme. Je hoeft niet net te doen alsof alles alleen maar leuk is. Positief denken is waardevol, maar als er nare dingen gebeuren mogen ze gewoon naar zijn. De vraag is niet in welke mate dingen naar zijn. De vraag is wat je doet met dit unieke moment in tijd en ruimte, deze seconde, dit stukje leven dat je maar één keer kunt besteden. Je kunt je tijd gebruiken om je te wentelen in de slachtofferrol. Dat is een prima bezigheid – het voelt heel fijn, maar het brengt je niet echt verder richting vrijheid, blijheid en betekenis. Dus daag ik mensen liever uit om te accepteren, te leren en een volgende stap te zetten richting die opwaartse spiraal. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar niemand heeft gezegd dat het leven altijd gemakkelijk moet zijn. Het kan en het mag, en je kunt eraan werken. Je kunt nu een eerste, kleine stap zetten. Maar niets gaat vanzelf. Ellende is ellendig. En dat is zoals het hoort te zijn., maar de zon komt op, de wind waait door de bomen, het leven beweegt verder. Dus de vraag is: ‘Wat doe je vanaf nu?’ Wentelen in de ellende of bewegen richting een leven waar je blij van wordt? Mijn boek draait om de laatste optie, want wentelen in ellende kunnen we al – daar hebben we geen boek voor nodig.”
Wat is de belangrijkste les die je geleerd hebt?
“Dat het leven niet bestaat uit een serie van straksen – maar dat het altijd hier en nu is. Hoe beter ik kan leven vanuit dit besef, des te gemakkelijker alles wordt.
Klopt het dat jouw inzichten vooral boeddhistisch geïnspireerd zijn?
“Ik ben ontzettend fan van het observeren van dat wat is. Met een beetje observatie en logisch redeneren kun je een heel eind komen. Veel concepten die ik bespreek in het boek komen voor in het boeddhisme, hindoeïsme, taoïsme, christendom en andere tradities, maar ook in diverse filosofische stromingen. Mijn perceptie is dat ze allemaal naar één plek wijzen, en het is die plek die mijn interesse heeft.”
Heb je iets met één van die tradities?
“Ik ben niet zo bezig met een specifieke traditie. Als kind heb ik op christelijke scholen gezeten en heb ik de verhalen uit de bijbel meegekregen. Ik ben geen christen, maar de boodschap van vergeving, naastenliefde en eenvoudig leven spreken me zeer aan.”
Is jouw boek niet vooral geschreven voor de spiritueel ingestelde jongere van tussen de 18 en 35 jaar met een niet-kerkelijke achtergrond?
“Steeds leuker is met liefde geschreven voor mensen. Ongeacht leeftijd, geslacht of religie. Ik richt me liever op dat wat ons bindt dan op dat wat ons onderscheidt. Ik merk dat Steeds leuker wordt gelezen door een heel breed publiek, van rebelse tieners tot gelovige tachtigers. Interesse voor persoonlijke groei staat los van leeftijd en achtergrond. We zijn mensen, dat is alles.”