Hoe bevalt het om directeur te zijn van Museumpark Orientalis?

“Uitstekend. Het is een hele klus maar ik vind het enorm leuk om te doen. We zijn heel druk met de voorbereidingen van het nieuwe seizoen. Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers gaan we er weer tegenaan. Op dit moment maken we de programmering voor het nieuwe seizoen. Dat doen we in de vorm van themamaanden. Zo staat mei bijvoorbeeld in het teken van ‘Cultuur en Landschap’ en dan worden de Hidden Garden, de inzending van Israël tijdens de Floriade, en het informatiecentrum voor het Romeins Aquaduct geopend. Juni staat in het teken van ‘Ontmoetingen’. In die maand hebben we een festival samen met De Lindenberg geprogrammeerd. September staat in het teken van de ‘Oogst’.”

Wat is uw favoriete plek in het park?

“Oei, dat is wel een hele moeilijke vraag want het park heeft zoveel leuke plekjes. Niet alleen in de verschillende dorpen of langs de wandelpaden en ik ontdek nog steeds nieuwe dingen. Maar vooruit, als ik moet kiezen zou ik zeggen: het grote plein dat grenst aan de Romeinse straat. Het plein van Pontius Pilatus. Het is groot en intiem tegelijkertijd. Als ik er sta droom ik van theater, toneel of opera voorstellingen. Zou toch prachtig zijn als we dat zouden kunnen realiseren.”

In Museumpark Orientalis staat religie centraal. Bent u eigenlijk gelovig? 

“Ik ben katholiek en noem mij zelf een zoekende gelovige. Ik vind het erg belangrijk dat Orientalis er is en blijft bestaan. Nederland, maar ik denk ook daarbuiten, heeft behoefte aan een plek waar tolerantie en begrip tussen de religies samenkomen. Alleen als je elkaar kent kun je elkaar ontmoeten en daar bieden wij als het ware het platform voor.”

Zonder uw voorganger Jan van Laarhoven was er nu geen Orientalis meer. Bent u het hiermee eens?

“Jan van Laarhoven is zonder enige twijfel de grote motor en trekker geweest om het museum open te houden. Als hij niet zo vasthoudend was geweest, hadden andere mensen en partijen die geholpen hebben ongetwijfeld de moed verloren. Gelukkig blijft hij vanaf de zijlijn betrokken bij het museum zodat ik hem af en toe nog om advies kan vragen.”

Hoe gaat het momenteel met Orientalis, met name financieel gezien? Is Orientalis gezond genoeg om te overleven de komende jaren?

“Het gaat eigenlijk best goed,hoewel het museum nog steeds in een kwetsbare financiële situatie zit. We zijn heel druk met fondsen- en sponsorwerving. Het is ook belangrijk dat we de opgaande lijn van bezoekersaantallen weten vast te houden want daar doen we het immers voor. De komende jaren moeten die flink stijgen en dat blijft een enorme uitdaging. Gelukkig kunnen we op dit moment constateren dat er zich voor dit komend seizoen al een behoorlijk aantal groepen en scholen aangemeld hebben. We starten dit seizoen op 29 maart en openen dat meteen onze nieuwe wisselexpositie ‘Torens van Babel’.”

Wat zijn uw plannen met Orientalis voor de komende jaren?  

“De komende twee jaar moet Orientalis zich opnieuw bewijzen. Dat gaan we doen door een viertal pijlers verder te ontwikkelen. Tentoonstellingen: we maken elk jaar tenminste één nieuwe expositie. Theatraal: we gaan het museum gebruiken als een soort decor voor allerlei activiteiten zoals muziek, theater en dans. Kennis: we ontwikkelen lezingen, workshops en educatieve activiteiten en tenslotte Samenleving. Het is mijn ambitie, en daarin sta ik gelukkig niet alleen, om het museum te laten doorgroeien naar een plek waar het bruist van de activiteiten in harmonie met de omgeving en onze uitgangspunten.”

In hoeverre zijn religieuze organisaties en personen betrokken bij deze toekomstplannen?

“Ik zie onszelf als een platform waarin wij samenwerken met heel veel partijen, organisaties en individuen. Zij zijn vanuit verschillende achtergronden, religieus en niet religieus,  bij het museum betrokken. Dat maakt het museum ook zo interessant. Dit seizoen gaan we werken met thema maanden. Als er organisaties of mensen zijn die ideeën hebben dan kunnen ze altijd aansluiten. Binnenkort verschijnt daarover meer informatie  op onze site www.museumparkorientalis.nl. De directie zet samen met de Raad van Toezicht de inhoudelijke koers uit en bewaakt die ook.”

Wat zou u willen zeggen tegen de bezoekers van Nieuwwij.nl die het gedoe van de afgelopen jaren beu zijn en twijfelen over een bezoek?

“Museumpark Orientalis is meer dan een bezoek waard. Op 29 maart starten we het nieuwe seizoen; we hebben – zoals gezegd – een nieuwe expositie Torens van Babel, een nieuwe gehoorzaal en in mei openen we de Hidden Garden en het informatiecentrum van het Romeins Aquaduct. Kom langs, laat je verrassen door het museum, het park en de activiteiten. Hartelijk welkom!”

Greco Idema

Greco Idema

Eigenaar Bureau Intermonde

Greco Idema is eigenaar van Bureau Intermonde, een interreligieus advies- en organisatiebureau. De afgelopen jaren ontwikkelde hij (soms …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.