Wie is Jasja Nottelman?
“Met veel plezier woon en werk ik sinds drie jaar in het noorden van het land. Ik woon in Visvliet op de grens van Groningen en Friesland en ben daar mede-eigenaar van de School en werk in Groningen als studentenpredikant bij het GSp: Studentenplatform voor Levensbeschouwing.”
Hoe en waarom ben je voorzitter geworden van Stichting De 7evende Hemel?
“Al sinds de oprichting in 2005 ben ik bij de 7evende Hemel betrokken en was lid van het bestuur tot 2012. Daarna ben ik in 2019 gevraagd om voorzitter te worden van het bestuur. Ik volg het werk van de medewerkers met plezier, ging altijd al naar de inspiratiedagen en heb zelf ook cursussen bibliodrama gevolgd. Er zitten leuke en inspirerende mensen bij de 7evende Hemel en dat maakt dat ik graag hun werk promoot en mede mogelijk maak, samen met mijn collega bestuursleden. Het bestuur ondersteunt in het creatieve aanbod, promotie en samenwerking en helpt bij de verdere ontwikkeling en groei van het netwerk.”
Wat zou je willen vertellen over de De 7evende Hemel? Wat doen jullie en waarom?
“Het werk van De 7evende Hemel heeft een aantal speerpunten: Geloof in beweging -spiritualiteit die aardt – verhalen die boeien. De medewerkers zijn geschoold in de theologie en in agogisch en pedagogisch werk. Daarnaast hebben zij zich gespecialiseerd in kunstzinnige disciplines zoals drama, theater, dans, storytelling, clownerie en muziek. Ze hebben ervaring in het geven van onderwijs, cursussen en trainingen. Daarnaast werken een aantal als regisseur, choreograaf, verhalenverteller of acteur.
Met bibliodrama, bibliodans, biblioclown en vertelkunst willen wij mensen ondersteunen in hun zoektocht naar zin en betekenis voor hun persoonlijke, sociale en maatschappelijke leven. Dat doen wij door middel van workshops en voorstellingen.
Daarnaast trainen wij mensen uit kerken en levensbeschouwelijke instellingen in het werken met onze werkvormen. We laten ons inspireren door verhalen en riten uit de brede, oecumenisch-christelijke traditie. En we staan open voor de wijsheid die in andere religieuze tradities wordt doorgegeven. En, ook leuk, het aantal medewerkers groeit, dit jaar zijn er weer twee nieuwe mensen aangehaakt.”
Sommige christenen zouden kunnen denken: leuk die spielerei met kunst en creativiteit in de kerk. Waarom is wat jullie doen méér dan dat? Waarom is verbeelding – in de goede zin van het woord – zo belangrijk?
“In de christelijke traditie zit van zichzelf al heel veel verbeelding. De bijbel is een boek vol verhalen. Om jezelf daartoe te verhouden zijn de creatieve methodes een prachtige toegang om dat te kunnen doen. Door zelf te spelen via bibliodrama of dans kun je dichter bij de verhalen komen, je erin begeven zelfs. En als je dat in groepen doet, dan zorgt dat voor meer onderlinge verbinding, onmisbaar voor kerk-zijn in deze tijd. Ik heb in diensten ook al vaak verbeeldingen van bijbel- en andere verhalen meegemaakt, het spreekt mensen op een andere manier aan en geeft verdieping als het gaat om je geloof, je houding in deze wereld.”
Op 11 oktober is een Inspiratiedag; waarom mogen we die dag niet missen?
“Het is dé mogelijkheid om inspiratie op te doen rond het thema ‘Einde verhaal?!’ Dat klinkt heftig, maar soms voelt dat ook zo. Er is polarisatie, confrontatie, isolatie. Veel grote verhalen zijn uitgedoofd en er is dringend behoefte aan een nieuw verbindend verhaal. Maar dat is er niet. Toch willen wij niet onverschillig leven en laten we ons inspireren door een idee van Levinas ‘Geen toekomst zonder kleine goedheid’.
We hebben een mooi programma, waarbij je onder meer kennis maakt met de medewerkers en hun manier van werken. Het ochtendprogramma laat zien dat we samenwerken met anderen. Dan is er de theatervoorstelling ‘De kleine goedheid’’ met Pauline Seebregts en Jopie Jonkers die zingt en harp speelt. In de middag zijn er twee workshopsrondes en kan je kiezen uit Bibliodrama, Theater, Clownerie en Bibliodans.”
Inspiratiedag De 7evende Hemel op 11 oktober
Locatie: Ede, Akoesticum (naast station Ede-Wageningen). Tijd: Inloop vanaf 10.00 uur. Start 10.45 uur tot 17.00 uur. Kosten: € 75,- ; studenten € 30,- (inclusief koffie/thee, lunch en borrel). Voor aanmelding zie het volledige programma: https://7evendehemel.nl.