Ellen van den Honert studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte internationaal als muziekdocent, projectmanager en ondernemer, terwijl ze ook als liedjesschrijver en uitvoerend artiest actief was, waarbij ze met succes de veelgeprezen albums Breath of the Soul (2006) en Hummingville (2010) uitbracht. In 2015 richtte ze de Wild About Music Foundation op om de synergie tussen kunst en natuurbehoud te bevorderen. Dit leidde tot de productie van haar eerste lange documentaire, There Is A Place On Earth, waarin de rol van kunstenaars in het behoud van de ongerepte natuur wordt onderzocht. Om de film te maken zijn zowel kunstenaars als natuurbeschermers geïnterviewd in Portugal, India, de USA, Frankrijk, Canada, Hawaii, Zuid-Afrika en Nederland.

Hoe ben je ertoe gekomen deze documentaire te maken?

Ellen: “Ik ben aan deze film begonnen toen het tot me doordrong dat 60 procent van de wilde dieren tijdens mijn leven is verdwenen. Het bracht verdriet en woede in mij teweeg, maar vooral ook verslagenheid. En wat kan één persoon doen?

Het was een klein schilderijtje van een giraffe dat mij enorm aansprak, en me de moed gaf om op weg te gaan, en te ontdekken wat ik zelf kon bijdragen aan natuurbehoud. Omdat ik ook singer-songwriter ben, richtte ik mijn aandacht op kunst. Ik ontwikkelde een nieuwsgierigheid naar hoe kunstenaars zich verhouden tot het behoud van de wildernis.

Maar ik wilde verder kijken dan de gebruikelijke kijk op kunstenaars die zich in hun werk geïnspireerd voelen door de natuur. Ik wilde weten hoe kunstenaars met hun werk ook echt resultaat kunnen boeken in natuurbehoud. Met dat in gedachten, begon ik verschillende kunstenaars  en natuurbeschermers over de hele wereld te interviewen – en dit werd uiteindelijk een documentaire. Daarbij ervaart de kijker een unieke, intuïtieve verbinding met de wilde natuur  – en de noodzaak om deze te beschermen. We moeten op zoek naar nieuwe oplossingen voor bestaande problemen. Alleen als we ons ook emotioneel verbonden voelen met de bescherming van wilde natuur, kan het echt succesvol zijn.”

CapeFlats_1920x1080
Beeld uit de film ‘There is a place on earth’

Hoe kan kunst bijdragen aan natuurbehoud?

“Wetenschap en technologie dragen de oplossingen aan voor een duurzame toekomst. Kunstenaars herinneren ons eraan waarom dit belangrijk is,” zegt Ellen. “Zij zijn in staat een nieuwe taal voor de natuur te creëren die voorbij gaat aan rationele argumenten. Als je een krachtig kunstwerk ziet over de natuur, dan begrijp je meteen waar het over gaat. Dan heb je geen rapport nodig van 300 pagina’s. Kunstenaars versterken onze intuïtieve connectie met de natuur.”

Waarom mogen we deze filmische documentaire niet missen?

“De film heeft een unieke invalshoek, omdat we natuurbescherming zien en ervaren door het oog van de artiest. Kunst verbindt ons via ons hart en is een krachtige manier om ons met de natuur te verbinden. Een boodschap die op poëtische wijze in woord of beeld wordt gebracht kan ons omhullen als we onze relatie met de natuur beginnen waar te nemen.”

Bekijk de trailer

Bron: www.youtube.com

Kloosterbioscoop: ‘There is a place on Earth’

23 maart in Zwolle: documentaire over de rol van kunstenaars in natuurbehoud

Theo Brand-2

Theo Brand

Eindredacteur

Theo Brand is journalist en politicoloog en werkt bij Nieuw Wij als eindredacteur. Religie, levensbeschouwing en politiek zijn …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.