Feargal Agard is een filmliefhebber en van Surinaamse afkomst. “Ik sta vooral bekend als de oprichter van het Humans of Film Festival, een intersectioneel evenement dat gericht is op het belichten van films die zich richten op diversiteit, inclusie en solidariteit. Daarnaast ben ik ook de oprichter van LGBTQ Humans of Amsterdam, waarmee we foto- en verhalen exposities verzorgen over LHBTIQA+-thema’s in musea en bibliotheken.”

Zelf heeft hij een achtergrond in film en media. “Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in het vertellen van verhalen die onvoldoende ruimte krijgen in de filmindustrie. Mijn persoonlijke ervaringen en mijn werk als curator van films en LHBTIQ+-exposities hebben mij geïnspireerd om projecten te initiëren die niet alleen kunst en cultuur vieren, maar ook maatschappelijke thema’s aankaarten.”

Met zijn betrokkenheid bij verschillende projecten die zich richten op onderbelichte onderwerpen, wil hij bruggen slaan tussen verschillende gemeenschappen en perspectieven. “Mijn passie ligt in het creëren van platforms die ruimte geven aan verhalen die vaak worden gemarginaliseerd.”

Waarom ben je begonnen met Humans of Film Festival en hoe heeft het zich ontwikkeld?

“Ik ben met het festival begonnen uit een persoonlijke en professionele behoefte om een podium te bieden aan verhalen die doorgaans weinig zichtbaarheid krijgen in het Nederlandse filmlandschap. Ik merkte dat er op veel reguliere filmfestivals onvoldoende aandacht was voor de representatie van bepaalde diverse perspectieven, vooral als het gaat om thema’s zoals etniciteit (bipoc), maar ook het intersectionele tussen gender, seksualiteit, klassenverschillen en ras. Dit was voor mij de drijfveer om een festival te starten dat juist deze verhalen centraal stelt.”

humans i_amsterdam_banner_w3

“In 2019 vond de eerste onofficiële editie van het Humans of Film Festival plaats in Amsterdam aan de UvA (Vox Pop). Vanaf 2020 hielden we de eerste echte editie, en vanaf dat moment zijn we uitgegroeid tot wat het filmfestival tegenwoordig is en brengen we een gemixt publiek samen om in gesprek te gaan over maatschappelijke thema’s. Met het filmfestival creëren we dus ruimte voor films met een sterke boodschap, maar ook een platform waar dialoog en interactie centraal staan. Naast filmvertoningen organiseert het festival paneldiscussies, workshops, performances en Q&A’s, zodat er na het zien van de films ruimte is voor reflectie en het uitwisselen van ideeën. In de afgelopen jaren is het festival geëvolueerd en heeft het internationale aandacht gekregen. We hebben een eigen, unieke stem ontwikkeld binnen de filmfestivalwereld door niet alleen visueel indrukwekkende films te tonen, maar ook films die een sterke sociale impact hebben.”

Waarin onderscheiden jullie je van andere filmfestivals? Wat is jullie missie?

“Het Humans of Film Festival onderscheidt zich van andere filmfestivals door onze scherpe focus op intersectionaliteit, diversiteit, inclusiviteit en sociale rechtvaardigheid. Ik krijg soms het gevoel dat mensen het woord ‘Humans’ lezen en denken dat we een ‘human rights’-festival zijn. Dat zijn we dus niet, daarvoor moet je bij Movies That Matter zijn. Onze films kunnen zeker wel mensenrechtenthema’s bevatten en we staan ook voor mensenrechten, maar als filmfestival richten we ons op maatschappelijke situaties die zich in Nederland voordoen, een land waar op papier alle mensenrechten al vastgelegd zijn. Toch zijn er duidelijke sociale en economische ongelijkheden, of zelfs kwesties rondom veiligheid in de stad. Ook speelt inclusie een grote rol, of denk maar aan het koloniale verleden en de gevolgen daarvan die nog steeds voelbaar zijn. En binnen bepaalde gemeenschappen komen daarnaast uitdagingen op het gebied van genderongelijkheid, discriminatie en toxische vormen van mannelijkheid naar voren. Niet alle sociale thema’s hebben meteen met mensenrechten te maken, maar ze verdienen wel een podium.”

Onze missie is om door middel van film bij te dragen aan een grotere maatschappelijke bewustwording, maar ook willen we dat men de intersectionele samenhang van al deze kwesties gaat herkennen. Samen met mijn team wil ik films laten zien die mensen aan het denken zetten over de wereld waarin ze leven. Het doel is om een ruimte te creëren waar filmmakers, publiek en maatschappelijke organisaties samenkomen om niet alleen te praten over sociale kwesties, maar ook om actief te werken aan oplossingen. De films die we tijdens het festival tonen, hebben vaak een directe verbinding met de werkelijkheid en willen de kijker confronteren, inspireren en aanzetten tot actie. Onze sociale missie is diep geworteld in het idee dat film een krachtig medium is dat kan helpen om maatschappelijke verandering te bewerkstelligen.”

Wat wil je kwijt over het komende festival van 10 tot 13 oktober in Amsterdam?

“Het Humans of Film Festival 2024, dat plaatsvindt van 10 tot 13 oktober in Amsterdam, belooft een bijzondere editie te worden. Dit jaar bieden we weer een diverse line-up van wereldcinema en art-house films die diepgaande maatschappelijke thema’s behandelen. Elke film is zorgvuldig geselecteerd op basis van de impact die het verhaal kan hebben op het publiek. Het thema van het festival, Eclipse: Fast and Ever-changing Times, richt zich dit jaar sterk op het idee van een snel veranderende wereld, waarbij verandering hartstikke nodig is, maar er ook mensen zijn die daar niet snel in mee gaan.

Naast de filmvertoningen zijn er ook workshops, paneldiscussies en Q&A’s met filmmakers en sprekers van verschillende maatschappelijke organisaties, waardoor de deelnemers de kans krijgen om met elkaar in gesprek te gaan. Dit creëert een unieke dynamiek, omdat het festival meer is dan alleen een plek waar films worden vertoond. Het is een evenement waar mensen met verschillende achtergronden samenkomen om ideeën en ervaringen uit te wisselen. Ik zie het festival als een unieke kans om gemeenschappen samen te brengen en de dialoog over diversiteit, inclusie en rechtvaardigheid te stimuleren.”

Wat hoop je uiteindelijk te bereiken?

“Als filmfestival willen we uiteindelijk een vorm van bewustwording teweegbrengen bij mensen. Ik hoop dat het publiek na het zien van de films geïnspireerd raakt om verder te kijken dan wat ze op het scherm zien, en hopelijk actief betrokken raakt bij de kwesties die worden aangekaart. Of het nu gaat om het ondersteunen van maatschappelijke organisaties, deelnemen aan activisme, of simpelweg het voeren van gesprekken over ongelijkheid… mijn hoop is dat het festival een blijvende impact heeft.”

Humans of Film Festival: 10-13 oktober 2024

Het Ketelhuis Amsterdam-West: “Eclipse: Fast and Ever-Changing Times"

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Theo Brand

Eindredacteur

Theo Brand is journalist en politicoloog en werkt bij Nieuw Wij als eindredacteur. Religie, levensbeschouwing en politiek zijn …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.