Jij bent coördinator van de site vanaf de start in september 2014. Hoe bevalt het werk?

“Ik vind het ontzettend leuk werk. Vóór Geloofinjeproject heb ik bij een vermogensfonds gewerkt, toen genoot ik ook van de prachtige initiatieven die bij mij binnen kwamen. Maar crowdfunding is veel dynamischer, het gaat echt over draagvlak voor projecten. Je kunt in je eentje wel iets prachtigs bedacht hebben, maar vinden anderen dat ook? Via crowdfunding moeten projecthouders extra hun best doen om anderen te overtuigen van het belang van hun project. Heel vaak lukt dat. Het is hartverwarmend om te zien hoe mensen zo een kring fans verzamelen rondom hun initiatief. En ik vind het leuk om mensen te adviseren om de campagne zo goed mogelijk op te zetten.”

Wat was het succesvolste project tot nu toe?

“De Koran: uitleg voor kinderen is een zeer geslaagde campagne: het heeft op dit moment 140% van het doelbedrag bereikt, door 133 donateurs. Het is een prachtig project met een brede doelgroep: in eerste instantie een mooi boek voor jonge Koran-lezers maar het is ook zeer geschikt voor oudere moslims, en voor niet-moslims die meer over de Koran willen weten. Het succes van deze crowdfunding maakt ook volgende delen mogelijk.
De rolstoelbus voor Petra is ook bijzonder succesvol. Binnen een paar dagen was er al 10.000 euro voor dit project verzameld. Inmiddels is hier meer dan 30.000 euro voor bijeen gebracht door 157 donateurs. Mooi om te zien dat zoveel mensen Petra een goede bus gunnen zodat ze weer naar buiten kan!”

Hoe gaat het met de site? Jullie gaan naar de 260.000 euro. Best aardig toch?

“Ik ben er absoluut tevreden over, ook het aantal donateurs groeit dagelijks. Toen we startten gingen we er van uit dat we vooral kleinschalige projecten van rond de 2000 euro op het platform zouden krijgen, maar het mooie is dat we steeds vaker grotere projecten op het platform zien, van 10.000 en 25.000 euro. Daarnaast groeit het aantal projecten met een niet-christelijke achtergrond. Daar zijn we ook blij mee omdat we ons uitdrukkelijk richten op zinvolle projecten vanuit alle religies en levensbeschouwingen. Dat is het unieke van ons platform!
Natuurlijk willen we altijd meer projecten op het platform, dat is vooral een kwestie van zoveel mogelijk bekendheid geven aan Geloofinjeproject.”

Wordt crowdfunding steeds gewoner in de wereld van religie, levensbeschouwing en spiritualiteit?

“Ik denk het wel. Eigenlijk doen religieuze organisaties natuurlijk al heel lang aan crowdfunding middels de collectezak, zakaat en aflaten. Maar deze digitale manier van geldwerven is wel duidelijk aan het groeien. Wat we zien is dat elk project op het platform zijn eigen achterban heeft, wat weer nieuwe projecten oplevert. Om dit te stimuleren organiseren we ook workshops om mensen te leren hoe je een succesvolle campagne kunt voeren. Daar is altijd veel enthousiasme voor (overigens, de eerstvolgende workshop is op 23 september in Utrecht).
Een ander punt is dat er over het algemeen minder subsidies te verkrijgen zijn, of deze zijn slechts tijdelijk voorhanden. Crowdfunding kan voor een deel het gat opvullen van wegvallende subsidies.
Overigens is crowdfunding niet geschikt voor elk project. Drie eigenschappen zijn van belang om succesvol te kunnen crowdfunden: Het moet gaan om een concrete activiteit met begin- en einddatum; er moet een netwerk beschikbaar zijn van mensen die financiële middelen hebben om hierin te investeren, en tenslotte moet er tijd zijn om een campagne te voeren.”

Crowdfunding wordt door critici gezien als modeverschijnsel. Over 5 jaar is crowdfunding helemaal uit volgens hen. Hoe denk jij hierover?

“Ik geloof dat crowdfunding blijft. Je ziet dat mensen, vooral jongeren, veel eerder geneigd zijn om een eenmalige donatie te geven aan een project waar ze in geloven dan dat ze vaste donateur zijn van een organisatie. Dat is een trend die de afgelopen jaren alleen maar is gegroeid. Je ziet daarnaast dat crowdfunding op steeds meer deelgebieden wordt ingezet, zowel in de zakelijke wereld als rondom sociale projecten. Ik las dat je tegenwoordig zelfs je hypotheek deels bij elkaar kunt crowdfunden!”

Welke ambities hebben jullie met Geloofinjeproject?

“We willen groeien naar 100 campagnes per jaar, van werkgroepen en organisaties, spiritueel, moslim, christelijk, boeddhistisch, humanistisch enzovoorts. We willen meer samenwerken met koepelorganisaties en vermogensfondsen om gezamenlijk crowdfunding te stimuleren.
Zo willen we ervoor zorgen dat crowdfunding een steeds normalere manier binnen de zin-sector wordt van het verzamelen van geld om je idealen te realiseren. En willen we ondernemerschap stimuleren bij groepen die gewend zijn om vooral aan subsidies te denken bij het verwerkelijken van hun dromen.”

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die twijfelen over het plaatsen van een project op Geloofinjeproject?

“De meeste mensen die op ons platform gecrowdfund hebben zijn zeer enthousiast over de kracht van crowdfunding. Het is spannend (gaan mijn vrienden mij wel steunen?), het is niet eenvoudig (je moet de aandacht vasthouden) en het kost tijd. Maar je krijgt er enorm veel voor terug: het geeft draagvlak voor je plannen; je wint er een schare fans mee die enthousiast is over het project. Het stimuleert ondernemerschap, wat van grote waarde is in tijden van verminderende subsidies. En het is ook leuk om te werken aan een campagne, om na te denken over hoe je mensen kunt meenemen in je plannen en om beloningen te bedenken voor de donateurs.”

Dominique Kok

Religiewetenschapper

Studeert Religiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.