Wie is Marianne van Praag?
“Marianne van Praag is een mens. Ik denk dat mijn kern is, mens te zijn met andere mensen. Ik denk dat dat de essentie is van het geheel. En dan is het bij mij extra dat sausje van de traditie waar ik in sta. Dat is voor degenen die daar behoefte aan hebben. En dat is eigenlijk alles wat er is. Iets anders kan ik niet bedenken. Dat is Marianne van Praag. What you see is what you get.

Wie of wat inspireert u als rabbijn? 
“Mijn traditie is voor mij een onuitputtelijke inspiratiebron. Die is zo ongelooflijk mooi, wijs en rijk. Mijn interpretatie van het jodendom vind ik belangrijk. Het gaat om de menselijke kant ervan, niet om de wetmatige kant. Ik denk dat religie daar ook niet voor bedoeld is. Religie is bedoeld als een soort moederfiguur die open staat voor anderen, die geborgenheid, zekerheid en thuisgevoel geeft. Ik speel daarin graag een verbindende rol.”

Op de website van de Liberaal Joodse Gemeente Den Haag, úw gemeente, staat het motto: ‘Midden in het leven. Ruimte voor traditie en verschillen’. Wat wil ze hiermee uitdrukken?
“We zijn niet een of ander clubje dat ergens aan de zijlijn of ergens op een onbewoond eilandje zit. We staan midden in de samenleving. We willen de ruimte en de rijkdom van de traditie pakken en delen met mensen, ook al zijn ze verschillend. Daar worden we alleen maar beter van. Het is geen onderlinge concurrentiestrijd.”

De Liberaal Joodse Gemeente Den Haag organiseert voor haar leden veel religieuze en sociaal-culturele activiteiten. Wat is het geheim van haar vitaliteit?
“In de geschiedenis moesten joden op veel manieren zien te overleven. We zijn met een kleine rest overgebleven. Als je niet vitaal bent, zak je weg in het moeras. Als wij het niet aantrekkelijk maken en niet kunnen ‘verkopen’, dan verdwijnt onze traditie. Wij zijn een schakel in de keten van de traditie. Als wij loslaten, is het weg. Ik denk dat dat de inspiratiebron is voor onze vitaliteit. We moeten wel. We moeten het leuk maken voor onze kinderen. Je hebt geen keus. Het moet doorgaan. We doen dat op een zachte en liefdevolle manier en met veel enthousiasme en overgave. We horen dat ook van andere mensen.”

U heeft ook meegedaan aan de serie Kijken in de ziel, waarin religieuze leiders centraal stonden. Hoe kijkt u op dat programma terug?
“Ik vond het een prachtig programma met mensen uit veel verschillende clubjes. Het was mooi dat iedereen dezelfde kritische vragen kreeg. Hierdoor kregen de kijkers inzicht in wat daar gebeurde. Interviewer Coen Verbraak deed dat op een zeer integere manier en liet ieder volkomen in zijn waarde. Dat was bijzonder prettig. Er was ook mevrouw Claartje Kruijff. Wij tweeën waren eigenlijk de enigen die wat opener waren en mensen belangrijker vonden dan regels.”

Lees verder via deze link.

Bron: Katholieke Raad voor het Jodendom

dianne

Dianne Nijhuis

Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.