Uw interview is het meest gelezen stuk op Nieuwwij.nl tot nu toe en heeft ook de meeste discussie opgeroepen. Bent u daar blij mee?

“Uit een discussie komt altijd wel iets nuttigs naar voren komen. Er zijn meningen geweest die zeer sterk uiteenlopen: mensen die het helemaal met me eens waren en mensen die faliekant tegen me waren. Maar het is altijd beter discussie op te roepen dan helemaal niets, anders heeft zo’n interview helemaal geen nut.”

Hoe kijkt u terug op het interview?

“Weet je, ik hou niet van telefonische interviews. Het is nooit echt genuanceerd, omdat het persoonlijke contact met de interviewer ontbreekt. Je mist de lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen. Telefonisch contact is eigenlijk meer iets voor kortere, zakelijke gesprekken. Ik heb liever iemand die tegenover me zit.”

Staan er uitspraken in het interview waar u achteraf spijt van hebt?

“Op zich niet, maar ik heb wel gemerkt dat woordkeuze erg belangrijk is. Men kan erg fel reageren op taalgebruik. Lezers kunnen denken: ‘Smalhout is een intellectueel, maar kijk eens wat voor taal hij uitslaat.’ Bij sommige uitspraken is het niet mijn gewoonte ze zo te doen, maar in de hitte van een gesprek komt het er soms zo uit.”

Wat vindt u van de reacties die u hebt gekregen?

“Zestig procent was positief en veertig procent negatief. En er waren een paar reacties waar ik geen touw aan vast kon knopen. Daarbij viel het me op dat sommige mensen helemaal niet goed lijken te gelezen. Zo was er iemand die me voortdurend ‘Langhout’ noemde. En sommige opmerkingen waren ook gewoon erg ongenuanceerd: Smalhout is een racist, Smalhout is bang, enzovoorts. Kennelijk bestaan er nogal wat vooroordelen over mij. Ik merk ook dat over sommige reacties een flinke scheut antisemitisme werd gegoten. Neem de opmerkingen over de zogenaamde onaangepastheid van de joodse gemeenschap in het verleden, of beschuldigingen dat ik net als Geert Wilders voor Israël zou werken.”

Toch hebt u ook aardig wat positieve reacties gehad.

“Er zitten zeker mensen tussen die me wel hebben begrepen, die het bijvoorbeeld met me eens zijn dat Geert Wilders helemaal geen racist is. Ik ken hem persoonlijk en ik weet dat hij alleen een hekel heeft aan mensen die zich niet aanpassen. Hij is een van de weinige mensen die echt goed op de hoogte zijn van wat er in de wereld om ze heen gebeurt. Wilders brengt bijna al zijn vakanties door in Arabische landen, en dat is maar weinigen gegeven. Wat hij zegt over de kopvoddentaks en het verbranden van de koran, is niet meer dan een techniek om aandacht te krijgen. Hij weet wel dat het niet juist is om dat zo te zeggen, maar hij wil de aandacht vestigen op een gevaar dat hij ziet aankomen. De islamisering gaat niet met een sisser aflopen, en Wilders snapt dat.”

Hebt u het idee dat er anders op u werd gereageerd dan wanneer u uw columns in De Telegraaf schrijft?

“Mijn columns schrijf ik iets genuanceerder. Ik denk wat meer na, schaaf veel zinnen nog wat bij. Bij een interview heb je gezegd wat je hebt gezegd en daar raken sommige mensen wat verontwaardigder over.”

U roept niet zelden felle reacties op. Hebt u het idee dat het voor u moeilijk is om uw standpunten uit te dragen?

“Je moet in Nederland tegenwoordig heel voorzichtig met je woorden omspringen, want als je iets zegt ten nadele van een bepaalde bevolkingsgroep, wordt dat meteen verkeerd uitgelegd. Ik denk dat er voor mensen met mijn denkwijze nog steeds een soort censuur is. Je mag er niets van zeggen, je bent meteen een racist. Het is heel moeilijk om met zulke reacties om te gaan.”

Nieuwwij.nl is een website die de interreligieuze dialoog in Nederland wil bevorderen. Hoe staat die dialoog er volgens u voor?

“Ik denk wel dat die vooruit gaat, maar eerlijk gezegd krijg ik die indruk niet van uw lezers. In de reacties las ik enkele malen de stelling: “Jezus zei ‘Gij zult uw naasten liefhebben’, maar Smalhout vindt dat niet.” Maar die mensen kennen de literatuur helemaal niet, want Jezus zei ook: ‘Gij zult uitgeworpen worden in de buitenste duisternis, waar wening is en knersen van tanden’, dus ook hij kwam met forse maatregelen, hoor!”

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Jan-Albert-Hootsen

Jan-Albert Hootsen

journalist, gespecialiseerd in Latijns Amerika

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.