Wat zijn volgens u dé kenmerken die een leider in Nederland moet hebben?

“In Nederland is het gebruikelijk dat leiderschap breed wordt ondersteund, er wordt gezocht naar draagvlak. We streven naar gelijkheid. Dat is een kracht maar tegelijkertijd ook een zwakte. Het buitenland kijkt met enige jaloezie naar onze informele, directe manier van omgang met elkaar. We worden geprezen om de bereidheid en het vermogen om verschillen te overbruggen, wat kenmerkend is voor een handelsland. Bij ons geen Berlusconi’s, maar ook geen Obama’s. Kracht heeft een prijs die je zwakte zou kunnen noemen.”

Waarom hebben wij in Nederland geen Obama?

“Je zou kunnen zeggen dat we wel Obama’s hebben in meervoud. Kijk, Obama was ooit natuurlijk een gedreven wijk-opbouwwerker. Dat is hij in zekere zin gebleven. Alleen is zijn wijk de wereld geworden. Er zijn in Nederland tal van mensen die bijdragen aan een betere wereld, aan beter onderwijs en aan betere zorg. De ‘Obama’ toon in Den Haag is tot dusverre niet gevonden, maar Nederland staat niet gelijk aan Den Haag.”

Wat is voor u inspirerend leiderschap?

“Inspirerend leiderschap is leiderschap dat anderen ‘in hun kracht zet’. Zoals een leermeester inspirerend kan zijn voor een leerling. Inspirerend leiderschap geeft het voorbeeld, is authentiek, kwetsbaar, eerlijk en daardoor overtuigend. Het geeft ruimte en richting. Het is liefdevol en durft op die basis confronterend te zijn.”

Leiderschap en spiritualiteit, welke verbinding ziet u daartussen?

“Je kunt je als leider niet ontwikkelen als je geen zelfinzicht hebt, dus die twee dingen horen bij elkaar. Wie ben ik en waarom ben ik op deze aarde? Dat is een spirituele vraag die de bereidheid vergt om een zoektocht aan te gaan naar de zin en betekenis van het leven. De weg daar naar toe kan voor iedereen anders zijn.”

Is leiderschap te leren en hoe doe je dat?

“Zonder talent is leiderschap niet te leren, zoals je zonder goede stem geen zanger kunt worden (Alhoewel, Bob Dylan is misschien een uitzondering?). Je moet een hond niet leren fluiten en een vogel niet leren blaffen. Als het al lukt krijg je een circusnummer. Maar als je talent hebt, dan is dat te ontwikkelen. In de praktijk door het deelnemen aan workshops, het lezen van boeken en door de weg van de stilte te gaan. Het gaat om het lichaam, een verzorgd lichaam door sport en beweging. Maar ook om het hoofd, het is belangrijk om kennis te vergaren. Daarbij is het wel van essentieel belang om het hart niet te vergeten. Je moet in contact staan met je eigen gevoelens en daar ook meester over kunnen zijn. Maar ook de emoties van anderen kunnen begrijpen; empathie tonen. Het spirituele element mag ook niet uit de weg gegaan worden, vragen rond zin en betekenis van het leven moeten aangegaan worden.”

Moet een leider een afspiegeling zijn van de mensen aan wie hij/zij leiding geeft?

“Uiteindelijk is het misschien mens zijn en je ware aard tonen en daarin en daarmee dienstbaar durven zijn. Je hebt daarvoor heel veel moed nodig. Leiderschap gaat voorbij aan management: het is uit de kast komen, coming out.”

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.

Fatiha Bazi

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.