Wat zijn volgens u dé kenmerken die een leider in Nederland moet hebben?
“In Nederland is het gebruikelijk dat leiderschap breed wordt ondersteund, er wordt gezocht naar draagvlak. We streven naar gelijkheid. Dat is een kracht maar tegelijkertijd ook een zwakte. Het buitenland kijkt met enige jaloezie naar onze informele, directe manier van omgang met elkaar. We worden geprezen om de bereidheid en het vermogen om verschillen te overbruggen, wat kenmerkend is voor een handelsland. Bij ons geen Berlusconi’s, maar ook geen Obama’s. Kracht heeft een prijs die je zwakte zou kunnen noemen.”
Waarom hebben wij in Nederland geen Obama?
“Je zou kunnen zeggen dat we wel Obama’s hebben in meervoud. Kijk, Obama was ooit natuurlijk een gedreven wijk-opbouwwerker. Dat is hij in zekere zin gebleven. Alleen is zijn wijk de wereld geworden. Er zijn in Nederland tal van mensen die bijdragen aan een betere wereld, aan beter onderwijs en aan betere zorg. De ‘Obama’ toon in Den Haag is tot dusverre niet gevonden, maar Nederland staat niet gelijk aan Den Haag.”
Wat is voor u inspirerend leiderschap?
“Inspirerend leiderschap is leiderschap dat anderen ‘in hun kracht zet’. Zoals een leermeester inspirerend kan zijn voor een leerling. Inspirerend leiderschap geeft het voorbeeld, is authentiek, kwetsbaar, eerlijk en daardoor overtuigend. Het geeft ruimte en richting. Het is liefdevol en durft op die basis confronterend te zijn.”
Leiderschap en spiritualiteit, welke verbinding ziet u daartussen?
“Je kunt je als leider niet ontwikkelen als je geen zelfinzicht hebt, dus die twee dingen horen bij elkaar. Wie ben ik en waarom ben ik op deze aarde? Dat is een spirituele vraag die de bereidheid vergt om een zoektocht aan te gaan naar de zin en betekenis van het leven. De weg daar naar toe kan voor iedereen anders zijn.”
Is leiderschap te leren en hoe doe je dat?
“Zonder talent is leiderschap niet te leren, zoals je zonder goede stem geen zanger kunt worden (Alhoewel, Bob Dylan is misschien een uitzondering?). Je moet een hond niet leren fluiten en een vogel niet leren blaffen. Als het al lukt krijg je een circusnummer. Maar als je talent hebt, dan is dat te ontwikkelen. In de praktijk door het deelnemen aan workshops, het lezen van boeken en door de weg van de stilte te gaan. Het gaat om het lichaam, een verzorgd lichaam door sport en beweging. Maar ook om het hoofd, het is belangrijk om kennis te vergaren. Daarbij is het wel van essentieel belang om het hart niet te vergeten. Je moet in contact staan met je eigen gevoelens en daar ook meester over kunnen zijn. Maar ook de emoties van anderen kunnen begrijpen; empathie tonen. Het spirituele element mag ook niet uit de weg gegaan worden, vragen rond zin en betekenis van het leven moeten aangegaan worden.”
Moet een leider een afspiegeling zijn van de mensen aan wie hij/zij leiding geeft?
“Uiteindelijk is het misschien mens zijn en je ware aard tonen en daarin en daarmee dienstbaar durven zijn. Je hebt daarvoor heel veel moed nodig. Leiderschap gaat voorbij aan management: het is uit de kast komen, coming out.”
Harry Starren had misshien beter rechten kunnen studeren.
Een land zou een leider nodig hebben ? En wie moet dan volgen. Nee toch, het volk is vrij.
En volgens internationale mensenrechten heeft ieder mens het recht om zijn leven in te delen ingevolge haar levensovertuiging.
Dus als mijn buurvrouw het Moslim geloof wenst aan te hangen is dat prima, als mijn zus op een boerderijtje zelf voedssel wilt verbouwen en zelf haar kinderen wenst te scholen dat is dat prima.
Dat is het mooie van een vrij land: de diversiteit.
Dit is natuurlijk tegen de doven in een kapitalistisch land als Nederland, daar wenst een overheid kinderen al vroeg te instrueren dat het leven luisteren, volgen en gehoorzaamheid inhoud.
We kennen dat leider en volg scenario al uit de Romeinse tijd, de slaven moesten gehoorzaam zijn aan hun leider…….En welke partij u ook kiest in Nederland, u moet gehoorzaam zijn aan de overheid.
Duidelijk is dat er voor de discussie over een leider de vraag ligt, willen wij ons zelfbeschikkingsrecht af staan aan de politieke leider ?
Die politieke leider die landen zoals Irak en Afghanistan gewoon maar even binnen valt.
Die lieve mensen aldaar hebben ons nog nooit 1 vlieg kwaad gedaan.
Er zijn voldoende mensen die hun leven NIET vertegenwoordigd willen hebben door derden.
In Canada, Australie, America zijn honderden mensen die hen souvereiniteit hebben terug genomen en weigeren zich door derden te laten vertegenwoorigen.
Google maar eens op Robert Menard Freeman on the land.
Dan begrijpt u waarom er geen discussie over uw zelfbeschikkingsrecht mag zijn.
Het walgelijke aan Starren’s houding en aanpak – hij was nog onlangs veelvuldig te zien bij de tv-zender Het Gesprek – is dat suggestieve, manipulerende, gespeeld belangstellende, en over de top geaffecteerde, maar intussen vilein arrogant en superieure toontje annex lichaamshouding. Als ik zulke mensen tegenover me heb, krijg ik subiet de neiging om over te geven, of hem/haar een ontstellend harde schop te verkopen. De onechtheid, slijmerigheid en gespeelde nederigheid dat zijn doorzichtige manipulatie moet camoufleren, druipt ervan af. Je voelt aan je water dat “lieve” Harrie je spoedig een loer zal draaien, en dus een psychologisch spelletje met je speelt. (In de T.A. – transactionele analyse zoals door o.a. dr. Eric Berne opgesteld – geldt als definitie van psychologisch spel: “een reeks complementaire acties met aan het einde een val!”) Bah. Kleffe boel! Nog geen tweedehands auto zou je van hem willen kopen.
Je bent dan toch mesjogge als je door hem en zijn idolen “in je kracht” moet worden gezet, want dan ben je zeker geen gewaardeerd autonoom mens, maar een makkelijke prooi, speelbal in de handen van zich tot koningschap geroepen achtende Harrie c.s., die jou gebruiken om er zelf beter van te worden c.q. laf buiten schot te kunnen blijven. Daar moet je bij uit de buurt blijven!
Dat gestook en die psychologiserende betutteling in onderwijs en arbeid door lieden die zelf niets anders kunnen dan suggereren en nog eens suggereren bij gebrek aan sociale vaardigheden en zelfkennis. Weg ermee! Het leven is geen doelorganisatie of leger. We hebben geen soldaten nodig, maar autonome mensen die in overeenstemming zijn met hun diepste, meest onthechte weten omtrent hun ware aard én roeping. Mensen die van daaruit een cultuur van hoofd en hart ontwikkelen, zelf verantwoordelijkheid nemen, en het vooral NIET nodig hebben om welke goeroe of would be leider ook te volgen. Hitler zette ook mensen “in hun kracht”: de Speer’s, Goering’s, Eichmannen e.a., lieden die maar wat graag proactief en zonder enig bedenken de industriële vernietiging van medemensen – van logistiek tot en met verbrandingsovens – als een stel vakidioten (hun kracht!) voor hun Führer hebben ontworpen, geïmplementeerd en bediend. Op zulke leiders en robotmensen zit de wereld echter niet te wachten, al stikt het ervan in politiek en zakenleven! (Zie de banken, maar ook de handel en industrie! De humane ethiek is daar vaak ver te zoeken.)
Laat ons dus oppassen voor types als Harry, die het voorwerk voor dictatoriale machthebbers met graagte uitvoeren, vanwege ongetwijfeld de pecunia, maar ook omdat zij diep in hun hart ook nog een appeltje hebben te schillen met wrede opvoeders en anderen, die hen ooit kwetsten!
Misschien moeten de heren die reageerden op Harry Starren nog eens bij zichzelf te rade gaan. Veel zelfkennis tref ik in deze reacties niet aan en het zal ons zeker niet brengen bij een nieuw wij. Zij hebben beide blijkbaar een probleem met leiderschap. maar dat zegt niet over de inhoud van dit interview.
Ik vind het een inspirerende tekst. Ken Starren niet, maar waarom zou ik bij voorbaat al van iets negatiefs uitgaan?