In de afgelopen jaren werkte Lavinia aan de Ego2Eco methode: de transitie van de mensheid, maatschappij en economie (meer, meer, meer) naar Eco (duurzamer, gezonder en gelukkiger). Gelijkheid tussen mens en natuur. Tijdens haar studie aan Cambridge University, UK in 2020-2021 heeft ze deze methode verder uitgewerkt.

Inmiddels woont Lavinia weer in Nederland, in Haarlem. “Ik ben gericht op het verbeteren van de wereld, van klein naar groot, van mijn buurt, familie en vrienden, tot in Costa Rica aan toe; altijd vanuit mijn hoofd en hart samen,” vertelt ze. “Dat doe ik vanuit passie voor de transitie van Ego naar Eco – gelijkwaardigheid tussen mensen onderling, en met de natuur, via mijn onderneming en onderzoek, maar ook via workshops en openbaar spreken.”

Lavinia benadrukt het belang van leven met compassie voor onze omgeving. “Ik vind het belangrijk dat naast praktische oplossingen om de wereld te verbeteren, er ook compassie vanuit het hoofd en het hart wordt gedeeld en uitgedragen. Compassie voor al het leven op aarde, van een mier, tot de natuur en mensen in het algemeen.”

“Het Eco-principe gaat hier ook vanuit,”zegt ze. “De verbinding met elkaar en met de natuur is ontzettend belangrijk voor het veiligstellen van onze toekomst en het bewerkstelligen van een leefbare wereld. We moeten ons ontfermen over elkaar, en over datgene wat dat niet kan, van een steen tot een boom, en van een mier tot een beer.”

Zien en geraakt worden

Compassie kun je omschrijven als: je ziet iets, het raakt je en je komt in actie. Wat Lavinia beweegt om bij te dragen aan een betere wereld? “Een positieve impact hebben beweegt en stimuleert mij enorm. Geïnspireerd raken door mensen om mij heen, en vervolgens gevraagd worden om te spreken, een workshop te geven of onderzoek te doen. Dat betekent namelijk dat mijn werk wordt gezien en gewaardeerd. En er dus mensen zodanig geïnteresseerd zijn dat ze willen samenwerken. Daarnaast helpt sporten mij om letterlijk in beweging te komen, goede stofjes aan te maken die mij weer helpen en stimuleren om te werken aan een betere wereld voor mijzelf, mijn omgeving en moeder Aarde en al haar bewoners.”

Volgens Lavinia is het van belang om jongeren positief te stimuleren om zich in te zetten voor een betere wereld. “Jongeren en scholieren hebben, denk ik, praktische tools en tips nodig om compassievol een bijdrage te leveren. Daarbij helpen wedstrijden en challenges goed. Laat ze voorbeelden zien van hoe het anders of beter kan. En laat ze het vervolgens zelf doen, op hun eigen manier.”

“Een positieve impact hebben op de wereld werkt aanstekelijk,” zo besluit ze. “Dit bevordert het geluksgevoel en stimuleert samenwerking, verbinding, empowerment en toewijding. Laten we dat met ons allen bevorderen en stimuleren, van jong tot oud. Met compassie en ontferming over alles wat leeft, bloeit, groeit en simpelweg bestaat. Laten we minder gericht zijn op ‘hebben’ en meer op ‘zijn’ en van daaruit dingen gaan doen. We zijn immers human beings en geen human havings. Zo kunnen we ons ontwikkelen van Ego naar Eco.”

Dit interview is gepubliceerd door de Beweging van Barmhartigheid in het kader van de Compassieprijs 2023 voor scholieren. Inzenden voor deze prijs kan nog tot en met 1 maart.

audiencia COMPASSIEPRIJS

Compassieprijs 2023: een wedstrijd voor scholieren

Thema 'Werken aan een betere wereld' nodigt scholieren uit tot een inzending

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.

Advertentie

Kloostercast