Hooman vluchtte toen hij nog jong was samen met zijn ouders van Iran naar Duitsland. Discriminatie en uitsluiting maakte hij er zelf mee. “Ik vond gelukkig mijn eigen weg en ging na mijn middelbare school studeren in Leeuwarden,” vertelt hij. “Ik was al eens naar Amerika geweest en kon daar een vette marketingbaan krijgen. Dus ik dacht: carrière maken en lekker veel geld verdienen. Tot in 2016 een grote stroom mensen een veilige plek zocht in Nederland. Ik zag hetzelfde verzet tegen nieuwkomers zoals ik zelf als jong ventje had meegemaakt. Ik dacht: dat kán toch niet? We zijn twintig jaar verder maar er is niks veranderd!”

Hooman gooide het roer om en zag af van zijn droomcarrière. “In plaats daarvan ging ik langs bij een AZC in de buurt om naar de ervaringen en wensen van asielzoekers te luisteren. Ze wilden maar één ding: aan de slag. Werken, nuttig bezig zijn. Ook sprak ik elders met veel verschillende partijen en mensen. Toen ik met de organisatoren van Welcome to the Village praatte, viel het kwartje. Ze zochten vrijwilligers en ik zei: er wonen er in het AZC hier om de hoek genoeg en ze staan te trappelen.

In 2017 gingen de eerste vijftig nieuwkomers bij Welcome to the Village als vrijwilliger aan de slag. Het festival haalde deze mensen uit hun isolatie en zorgde voor nieuwe contacten. En dus ook een nieuw netwerk met nieuwe wegen naar werk. De festivalomgeving bleek een vruchtbare grond voor sociale cohesie en inclusie.”

Vertrouwen van VSBfonds

New Faces beleefde een vliegende start, mede omdat Leeuwarden in 2018 culturele hoofdstad van Nederland was. “Mijn beproefde concept kon naar andere culturele evenementen uitgerold worden, steeds meer lokale organisatoren raakten enthousiast,” blikt Hooman terug. “Ik kreeg als sociaal ondernemer steun van de provincie Fryslân en van VSBfonds. Mooi om te zien dat VSBfonds het aandurfde om mij als zzp’er te steunen. Er was geen ingewikkeld gedoe, ik hoefde geen stichting of vereniging op te richten enzo. Zo weinig bureaucratie heb ik in de wereld van subsidies en donaties zelden ervaren. Het tekent het vertrouwen dat VSBfonds van meet af aan had in New Faces. En het bewijst vooral dat het fonds voor de maatschappelijke impact van initiatieven gaat.”

En reken maar dat New Faces inmiddels die gewenste maatschappelijke impact maakt. “VSBfonds besloot mij voor langere termijn te steunen, omdat ik het concept wilde doortrekken naar andere festivals in het land. Mijn doel: zorg ervoor dat in elke provincie tenminste één festival ervaring opdoet met de inzet van nieuwkomers. Zodat er een ervaringsnetwerk ontstaat. Dat is inmiddels op Zeeland na gelukt. Inmiddels zijn er 24 culturele organisaties met deze ervaring, wij noemen hen ‘alumni’. Lowlands, Into The Great Wide Open, Het Nederlands Filmfestival en vele andere festivals sloten zich aan, maar ook theaters en poppodia zien kansen.”

“Door het coronajaar gingen veel festivals helaas niet door, toch gingen minstens 160 nieuwkomers bij culturele organisaties aan de slag,” zo vervolgt hij. “Tegelijkertijd hadden organisatoren ruim de tijd om erover na te denken, het op te nemen in hun plannen van aanpak enzovoort. De vraag naar nieuwkomers die willen meedraaien als vrijwilliger of stagiair, maar ook bijvoorbeeld als adviseur of werknemer was bij ons nog nooit zo groot. Zij zijn bovendien de trekkers van een nieuw publiek, want ze vragen ook hun omgeving om naar ‘hun festival’ te komen. Zo ontstaan nieuwe sociale verbindingen, nieuwe netwerken en dat bevordert de inburgering.”

collage-new-faces

Hooman ziet de toekomst dan ook positief tegemoet. Hij sluit af met een aanmoediging naar alle andere festivals en podia in Nederland. “Denk niet: het is ingewikkeld, het levert vast veel gedoe op. Zoek de samenwerking met een AZC of inburgeringsschool in de regio van jouw event en voor je het weet staan er nieuwkomers voor jouw culturele organisatie klaar. We hebben er ook een New Face toolkit voor ontwikkeld, die kun je gratis downloaden. En met inmiddels genoeg ervaren organisatoren in het land, onze alumni, wordt mijn rol straks overbodig.”

“Het project stopt, precies zoals vooraf de bedoeling was. Want er is natuurlijk niks fijner en eenvoudiger dan een collega-organisator in jouw eigen regio te vragen: hé, hoe heb jij dat aangepakt, kun jij me op weg helpen? Het geeft mij de tijd en ruimte om te kijken of hetzelfde concept ook in andere landen van de grond kan komen. Het verwelkomen van diversiteit is namelijk iets wat ons steeds meer zal bezig houden, overal ter wereld.”

Kijk voor meer info op newfaces.nl en download hier de toolkit. Dit interview is eerder gepubliceerd op de website van VSBfonds en is met toestemming overgenomen.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.