Wat leer je op 3310 – School for Millennials?

“Bij 3310 – School for Millennials leer je de skills, de vaardigheden, die je op school niet hebt geleerd en dan heb ik het voornamelijk over levensvaardigheden: hoe zorg je voor jezelf? Hoe communiceer je met anderen? Hoe los ik een conflict met een collega op? Hoe leg ik minder druk op mezelf? Ik richt me op young professionals die net zijn afgestudeerd en met hun eerste of tweede baan beginnen. Deze groep is vaak bewust bezig met de vraag hoe ze hun leven willen leiden, welke keuzes ze willen maken en hoe je beter voor jezelf kunt zorgen om burn-outs te voorkomen.

Ik wil millennials handvatten bieden om dicht bij zichzelf te kunnen gaan staan, zodat ze kunnen functioneren in de wereld waarin we nu leven. Een snel veranderende wereld waar je jezelf snel in kunt verliezen. Daarbij probeer ik met de school ook een community te creëren waar we bij elkaar komen om ervaringen te delen.”

Waarom heb je 3310 – School for Millennnials opgericht? Wat was je drijfveer?

“Ik kwam in 2015 zelf in een burn-out terecht en het was voor mij heel onverwachts omdat ik dacht dat ik aan het perfecte plaatje voldeed. Ik had alles gedaan zoals het hoorde. Ik was naar school gegaan, ik had een goede opleiding genoten en ik was de corporate ladder opgeklommen. Het harde werken was niet per se de belangrijkste oorzaak van mijn burn-out. Ik probeerde aan het perfecte plaatje te voldoen terwijl dat plaatje op den duur niet meer bij mij paste (…) Daarnaast verhuisde ik naar een nieuwe stad voor een baan, ik vond het lastig om nieuwe vrienden te maken en probeerde een ‘tof’ leven te leiden.

Alle dingen waar je onbewust mee bezig bent gaan op een gegeven moment aan je vreten en daardoor verlies je, zonder dat je het weet, heel veel energie

Burn-out is altijd persoonlijk. Sommige mensen krijgen een burn-out omdat een relatie is verbroken of een naaste hebben verloren. Alle dingen waar je onbewust mee bezig bent, gaan op een gegeven moment aan je vreten en daardoor verlies je, zonder dat je het weet, heel veel energie. Ik wilde mijn ervaring delen om een burn-out bij andere young professionals te kunnen voorkomen.”

Jij hebt de corporate sector verlaten om je eigen organisatie op te richten. Waarom heb je destijds die keuze gemaakt?

“Ik liep op een gegeven moment tegen een grens aan omdat ik te ver van mezelf verwijderd was. Ik kon mij niet meer zo uiten zoals ik zou willen en de corporate omgeving waarin ik me begaf werkte niet echt mee. Het echt sterk commerciële werk ging ook tegen mijn waarden in en als je het niet kunt tolereren, gaat het je energie kosten (…).

Ik zag in mijn omgeving veel mensen opbranden. Destijds had ik het gevoel dat ik er alleen voor stond en ik wist vaak niet met wie ik dit kon bespreken omdat het om gevoelige informatie ging. Ik en vele millennials met mij, zijn niet goed in hulp vragen en ze willen ook zeker niet laten zien dat ze zwak zijn. Vaak wordt hulp vragen gezien als een vorm van zwakte. Nu krijgen young professionals in organisaties wel begeleiding in de vorm van mentorschap maar met de kans dat je mentor ook direct verantwoordelijk is voor je beoordeling kunnen young professionals niet vrijuit spreken over hun situatie. Je bent bang dat ze die informatie tegen je gaan gebruiken. Daarbij wist ik bijvoorbeeld niet dat er vertrouwenspersonen waren; ze zijn naar mijn idee niet zichtbaar genoeg.”

burnout-991329_1280
Beeld door: Pixabay

Waar heeft de young professional van nu behoefte aan?

“Een van de onderwerpen die ik in mijn training behandel is: hoe presenteer je jezelf? Daar hebben young professionals naar mijn idee veel behoefte aan binnen grote organisaties. In de grote bedrijven gaat het vaak om zichtbaarheid maar niet iedereen voelt zich comfortabel bij het presenteren van zichzelf. Hoe kun je jezelf presenteren zonder dat je het idee hebt dat je jezelf moet verkopen? Hierin is het belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Personal branding wordt in mijn beleving vaak verward met CV’tjes of je LinkedIn-profiel maar het gaat juist om karakter: te werken met je eigen krachten en capaciteiten en die zo goed mogelijk overbrengen.”

Twee maanden geleden heb ik samen met een collega psycholoog een grote spelshow opgezet: de fuck-it show

Je maakt in je trainingen gebruik van allerlei grappige en speelse werkvormen, kun je daar iets over vertellen?

“Dat is een verrassing haha. Twee maanden geleden heb ik samen met een collega psycholoog een grote spelshow opgezet: de fuck-it show, waarbij millennials prijzen konden winnen maar ondertussen ook iets over zichzelf leerden. De show ging over ‘durven falen.’”

Wat zou je de millennials van nu mee willen geven?

“Raak een keer verveeld’. We weten allemaal als millennial hoe het is om zonder telefoon op te groeien, dat is onze kracht: te weten hoe het is om niet afgeleid te zijn. De beste ideeën krijg je als je onder de douche staat, wanneer je onderbewustzijn gaat werken. Ik denk dat je juist sneller slaagt en meer stappen vooruit zet wanneer je even een stapje terugneemt. Een andere tip: help elkaar. Wees niet bang om hulp te vragen. Hulp vragen is eng, het is een stukje kwetsbaarheid maar het is ook juist een kracht om toe te geven dat je het niet aankan. Niemand kan alles, ook al willen we het graag geloven, maar je kan het gewoon niet. Dat besef, dat te accepteren, is denk ik heel waardevol.”

Voor meer informatie over 3310 School for Millennials: zie www.3310.school.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Roos-Notermans

Roos Notermans

Adviseur

Roos Notermans studeerde aan de Universiteit voor Humanistiek en specialiseerde zich in de humanistisch geestelijke verzorging en kritische …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.