Voor degenen die er gisteravond niet bij waren: wat stond er precies op het programma?

Het hele programma zag er zo uit:

 • Welkomstwoord
 • I love you because
 • (You’re the) devil in disguise
 • Wooden Heart
 • Tutti Frutti
 • Can’t Help falling in love
 • Hound Dog
 • Crying in the chapel
 • Burning Love
 • Blue suede shoes
 • Love me tender (met een solo van de 20-jarige Jelmer Stolk en de 17-jarige Puck Kannegieter)
 • His latest Flame

Na een pauze van een half uur voor koffie, thee, wijn en bier vervolgden we met:

 • Amazing Grace (met een solo van mij)
 • Suspicious Minds (met een solo van de 16-jarige Elvis-fan Dave van Pooij uit Volendam)
 • Teddy Bear
 • In the Ghetto
 • Jailhouse Rock
 • Are you lonesome tonight?
 • I just can’t help believ’in
 • It’s now or never
 • Return to sender
 • I Love you because

De verbindende teksten werden door mij gesproken. Na het dankwoord volgden nog toegiften van Tutti Frutti, Love me Tender en Suspicious Minds, waarbij iedereen staand uit volle borst meezong en danste.”

Volgens mij was het al met al een een geslaagde avond, of niet?

“Ja, het was geslaagd, overweldigend. Ten eerste natuurlijk door het plezier dat het projectkoor heeft gehad tijdens de afgelopen maanden repeteren. Dat voelde als in de film As it is in Heaven. Rijk en arm, jong en oud deed mee en leerde elkaar kennen. De meesten kwamen uit Monnickendam, maar ook uit Purmerend, Marken, Volendam en Broek in Waterland. De harde kern bestond uit het koor ‘de Happy Flowers’ van dirigente Gerarda Bloem en het parochiekoor.

Elvis3

Daarnaast vonden kerkelijken en buitenkerkelijken elkaar, links en rechts, autochtone bewoners en ‘import yuppen’. Het oudste koorlid is 81 en verloor haar partner twee maanden geleden, het jongste koorlid is 16 jaar. Er is lief en leed gedeeld en mensen hebben nieuwe vrienden gemaakt. We gingen na elke repetitie vrolijk naar huis.

Op de avond zelf stond er om 19.30 uur een rij van honderden mensen voor de deur. Daarop stroomde de kerk zo snel vol dat we de deur moesten sluiten en een aantal mensen moesten teleurstellen. Omdat de kerk toch al bomvol zat besloten we eerder te beginnen, om 19.45 uur. De mengeling van nummers was dusdanig dat gevoelige nummers als Can’t Help Falling in Love werden afgewisseld met rock and roll-nummers als Hound Dog. De reacties van bezoekers waren ontroerend. Een bezoeker vertelde me dat zijn schoonmoeder in het publiek zat, die net haar man had verloren: hij zag haar voor het eerst weer lachen en genieten.”

Wat was voor jou het mooiste moment?

“De solo in Amazing Grace was voor mij spannend en emotioneel. Voor mij kwam de ontlading toen we alle nummers hadden gezongen en het nog maar 21.45 uur was. Toen besloten we als toegiften Tutti Frutti en Suspicious Minds te doen en begonnen we ook spontaan te dansen en stond iedereen mee te zingen. Ik zag de blijdschap en verbroedering bij iedereen op de gezichten. Elvis verbindt, verblijdt en vertroost.”

Jij bent al vele jaren bezig met vergelijkbare Elvis-activiteiten in kerken. Wat betekent Elvis voor je?

“Elvis is voor mij een niet aflatende bron van energie. Ik kan via zijn muziek verstilling vinden, in de rustige Gospels. Maar ik kan me ook opladen door de up tempo nummers. Geen andere artiest of muziekstijl kan mij zo inspireren.”

Worden Elvis-vieringen of Elvis-concerten in de kerk de laatste jaren populairder?

“Ik ben begonnen met Elvis-kerkdiensten, waarbij in een liturgische setting passende nummers van Elvis en bijbellezingen worden vervat. Dit was echter een concert in een kerk. Dat is een wezenlijk verschil, voor mij. Deze opzet is wat frivoler dan een Elvis-kerkdienst. De Stichting uit de Kunst heeft de RK Kerk hiervoor gehuurd, de pastor heeft de Godslamp weggehaald en de tabernakel leeggehaald. De koorleden waren frivool aangekleed in fifties stijl: dames in petticoat en sommige heren zelfs in Elvis pak. Daarmee had het wel iets van een carnavalsmis. Want voor de bezoeker was dit (gratis) concert toch speciaal, juist vanwege de prachtige kerkelijke ambiance. Dat maakt dat een nummer als Crying in the Chapel nu volledige tot zijn recht kwam.

Ook een kippenvel moment voor mij:

You saw me crying in the chapel
The tears I shed were tears of joy
I know the meaning of contentment
I am happy with the Lord

Just a plain and simple chapel
Where all bumble people go to pray
I prayed the Lord that I’ll grow stronger
As I live from day to day
I searched and I searched but I couldn’t find
No way on earth to gain peace of mind

Now I’m happy in the chapel
Where people are of one accord
Yes, we gather in the chapel
Just to sing and praise the Lord

Ik zie nog veel mogelijkheden voor de toekomst, met Elvis in de kerk. Het is lichtvoetig, maar niet oppervlakkig. Voor mij is de Elviskapel dan ook mijn vehikel, waarbij lichtvoetigheid en spiritualiteit hand in hand gaan. Ik voorspel een grote toekomst voor dat genre.”

“Ik zie nog veel mogelijkheden voor de toekomst, met Elvis in de kerk.”

Wat zou je ervan vinden als het idee van Elvis-concerten en – vieringen breder wordt getrokken: ook David Bowie-concerten in kerken, Madonna-themadiensten en André Hazes-herdenkingsbijeenkomsten…

“Er gebeurt al veel: er zijn U2-diensten, Blof-diensten door dominee Jan Andries de Boer, Johnny Cash-kerkdiensten door dominee Piet van Die. In augustus is er een Tom Waits kerkdienst en ik weet van Leonard Cohen-diensten. In 2012 was ik als ‘Elvis-prekende’ dominee te gast in het Top2000-journaal en bedacht vervolgens de Top2000-kerkdienst. Vorig jaar waren er al 100 Top2000-kerkdiensten. Met een team bereiden we ons nu al weer voor op meer dan 100 Top2000-kerkdiensten in 2017: popmuziek is voor veel mensen zo emotioneel en spiritueel dat het fijn is om dat in een kerkdienst te vatten.

Dus ja: er is nog een gigantisch veld aan mogelijkheden om inspirerende kerkdiensten te houden. En mijn ervaring na 15 jaar Elvis-kerkdiensten en 3 jaar Top2000-diensten is: mensen willen graag naar de kerk, als ze weten dat er iets van hun gading is. In dit geval aantrekkelijke muziek en sfeer.”

Elvis2

Volgens mij ben je een van de grootste Elvis-fans van Nederland. Ga je dit jaar nog bijzondere dingen doen die te maken hebben met Elvis?

“Ik ben dit jaar al met een groep militaire Elvis fans op ‘bedevaart’ geweest naar Bad Nauheim in Duitsland, waar Elvis twee jaar militair was. Op 16 augustus zit ik in het programma Elvis Leeft Live met Eric Corton op NPO1. In oktober heb ik weer bezinningsdagen met militairen rond het leven van Elvis. En: we plannen ook een bezinningsweekend voor liefhebbers in het Doopsgezinde buitengoed Fredeshiem. Een datum hebben we nog niet, maar hou de website www.elviskapel.nl of Facebookpagina Elviskapel (ook op Twitter en Instagram) in de gaten.”

Greco Idema

Greco Idema

Eigenaar Bureau Intermonde

Greco Idema is eigenaar van Bureau Intermonde, een interreligieus advies- en organisatiebureau. De afgelopen jaren ontwikkelde hij (soms …
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.