Benno L. is de zwemleraar die in 2010 schuldig is bevonden aan drie gevallen van gedwongen ontucht (aanranding), en nog 37 gevallen van ontucht met minderjarige meisjes. Wat vind je hiervan?

“Verschrikkelijk en angstaanjagend. Wat zou ik zeggen en denken als mijn kind, een jongetje van drie, slachtoffer was? De blinde woede kan ik me nauwelijks voorstellen. Vrienden van mij hadden een kind op het Hofnarretje. De diepte van de pijn van hen, daar kan ik niet eens in de buurt komen met mijn gevoel.”

Waarom ben je de Facebook-pagina ‘Benno L. welkom in onze straat’ begonnen?

“Ja, je bent er snel bij, Greco. Ik heb inderdaad vijf minuten geleden een pagina geopend op Facebook: ‘Benno L. welkom in onze straat’. Ik zag de beelden van de protesten in Leiden. Ik las de commentaren die dood en verdoemenis wensen. Ik las ook rustiger commentaren: ‘Gewoon niet in onze wijk, want deze is te kinderrijk’. Vervolgens las ik ook teksten van journalisten die schande spraken van de volkswoede. En ik wilde hun teksten wel delen, tot ik me afvroeg: zou Benno L. welkom zijn in hun straat? En die vraag aan mezelf kwam hard aan. Ik heb met trillende handen en tegen heug en meug de pagina gestart. Het heeft zo twee uur piekeren, twijfelen, beginnen, sluiten en opnieuw doen gekost. Die vraag gaat aan alle eventuele veroordeling van volkswoede vooraf. We moeten ergens anders beginnen. Misschien wel bij de gewetens- en hartsvraag die deze Facebookpagina stelt: is Benno L. dan welkom in mijn straat? Wie ‘m liket heet Benno L. virtueel welkom. Het is niet meer dan online symboliek. Maar zelfs dat kostte me al de grootste moeite. De woede en de agressie heeft een goed recht, heeft een eerlijke wortel in de diepgewortelde angst van mensen, maar ik wil daar niet bij blijven staan. Ik wil zo iemand na zijn straf weer opgenomen zien in de gemeenschap van mensen, en ik wil mezelf vragen of ik dat zou willen doen. Omdat hij een mens is. Een crimineel. Maar een mens. Eén van ons. Hij is net als wij.” 

RikkoV3
Beeld door: DP51 (Tim Mooij)

Verwacht je veel ‘likes’ de komende weken, maanden?

“Ik heb werkelijk geen idee. Een paar vrienden, onder andere mijn buurman Karel Smouter (correspondent en vroeger hoofdredacteur van De nieuwe koers) en een andere buurtgenoot,  Tinkebell, begonnen meteen het nieuws te twitteren. Maar de hoeveelheid zegt niks. Eigenlijk betekenen alleen de ‘likes’ iets van mensen die het echt hebben doorvoeld. Maar gelukkig heeft Facebook daar nog geen meetinstrument voor ontwikkeld.”

Je zult ongetwijfeld veel kritiek krijgen op je initiatief, ben je daar op voorbereid?

“Tsja, weet je waar ik bang voor ben? Dat mensen die slachtoffer zijn of van wie de kinderen slachtoffer zijn, zich geschoffeerd voelen en totaal onbegrepen. Dat zou me spijten. Verder weet ik niet hoe het gaat.”

Wanneer is je Facebook-actie een succes?

“Het is al een succes. Ik moest zo’n brug over om het te maken, trillende vingers had ik. Dat heeft mij enerzijds teleurgesteld in mijzelf. Anderzijds heeft het heel veel begrip gegeven voor de woede en frustratie in Leiden. Ik vind het wel goed zo. Wat komt, dat komt.”

Update 26 februari 2014. Spirit 24 interview Voorberg n.a.v. zijn Facebook-actie. Dat interview is hieronder te zien.

https://www.npostart.nl/spirit-24-op-nederland-2/04-03-2014/KN_1656682
Bron: www.npostart.nl
Greco Idema

Greco Idema

Eigenaar Bureau Intermonde

Greco Idema is eigenaar van Bureau Intermonde, een interreligieus advies- en organisatiebureau. De afgelopen jaren ontwikkelde hij (soms …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.