Zijn vertrek naar het emiraat is niet tijdelijk, zo benadrukt Denis Darko. Zijn carrière begon hij bij PwC na zijn afstuderen aan de universiteit, eerst als controlerende accountant en de afgelopen jaren als adviseur voor banken in Nederland. “Ik heb in het verleden weleens een stap naar het buitenland overwogen, omdat ik dit een meerwaarde vindt hebben in mijn loopbaan en zo ook meer internationale kennis en ervaring opdoe. Dit jaar ben ik benaderd en ontstond de mogelijkheid om een prachtige functie in Dubai te bekleden. Dit heb ik met beide handen aangegrepen. Deze actieve benadering zie ik als een vorm van ‘sponsoring’ want om meer diversiteit in de top te bereiken is het nodig dat inclusieve leiders ‘sponsoring’ toepassen door divers talent op te sporen en dat te erkennen. Het is goed dat zij hun sociaal kapitaal zoals hun netwerk beschikbaar stellen om te zorgen dat het ‘glazen plafond’ kan worden doorbroken.”

Zijn vrouw, die een eigen onderneming heeft, steunt hem in zijn keuze. “Ze zei me: ‘zodra het een echt serieuze mogelijkheid is, laat het me weten. Dan praten we erover’. Dus toen deze mogelijkheid kwam, hebben we het besproken, zodat we met onze twee kinderen van 6 en 8 nu in volle overtuiging het avontuur aangaan. Samen willen we onze toekomst van een nieuw hoofdstuk voorzien. Het is echt een emigratie, met alles wat daarbij komt kijken. We hebben voorlopig geen terugkeerplannen, behalve voor vakantie of familiebezoek.”

“Natuurlijk is het een spannende stap. Ik ga in Dubai bij EY (Ernst & Young) naast de banken in het Midden-Oosten ook de internationale gevestigde banken adviseren. Het is een compleet nieuw speelveld. Het geeft mij een enorme boost dat ik daar mijn capaciteiten, kennis en kunde mag gaan inzetten. Deze stap brengt ongetwijfeld een sterke leercurve met zich mee, iets waar ik echt aan toe was. Ik heb er alle vertrouwen in dat we daar – ikzelf, maar ook mijn hele gezin – onze plek snel zullen vinden.

Agora Network brengt mensen uit alle hoeken van de wereld bij elkaar. “Samen wisselen we kennis en ervaringen uit om elkaar te inspireren én te versterken. Wij geloven in de kracht van verschillende achtergronden en invalshoeken binnen organisaties. Daarom werken wij hard aan het creëren en faciliteren van een inclusieve mindset.” Zie: https://agoranetwork.com.

DSC07371
Denis Darko

Voor Denis Darko is persoonlijke groei en ontwikkeling al zijn hele carrière een belangrijke drijfveer. Zijn deelname aan activiteiten van Agora Network en later ook de bestuursfunctie bij Agora Network spelen daarin een voorname rol. “Via PwC ben ik in aanraking gekomen met Agora Network. De D&I manager van PwC bracht me in contact en heeft mij later ook voorgedragen voor een bestuursfunctie. Zo ben ik enige tijd penningmeester van het netwerk geweest. Maar misschien nog wel belangrijker vond ik de deelname aan het two-way cross-mentoringprogramma.”

“Misschien is dit two-way cross-mentoringprogramma wel een van de belangrijkste onderdelen van Agora Network. Het programma houdt in dat we een kosmopoliet koppelen aan een inclusieve leider van een ander bedrijf. Het meest recent was ik als inclusieve leider gekoppeld aan een kosmopoliet van Liander. Dit houdt in dat ik op mijn beurt een andere kosmopoliet help bij het versterken van diens rol binnen de eigen organisatie. Dat gebeurt door coaching, mentorschap en door te sparren met elkaar over onze verschillende ervaringen en inzichten. Neem een situatie waarin iemand gevraagd wordt een presentatie te geven. Bij mensen kan dan een bepaalde mate van onzekerheid ontstaan. Samen kunnen we die onzekerheid makkelijker wegnemen. Zelf heb ik ook veel geleerd van deze ervaring, en juist daardoor kan ik mijn ervaringen delen en de ander stimuleren. Daarmee kan ik ook mijn eigen inclusieve leiderschapsvaardigheden blijven doorontwikkelen.”

“Naast het brede activiteitenaanbod van Agora Network, is het Jaarevent een belangrijk onderdeel. Dit event is toegankelijk voor iedereen, ook voor organisaties die zich nog niet als member hebben aangesloten. Het is een perfecte gelegenheid om inclusiviteit en diversiteit bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Daar kunnen we de impact die we met Agora Network willen maken, echt vergroten.” Denis Darko vindt dat we de fase van ‘awareness kweken’ inmiddels wel zijn gepasseerd. Het is volgens hem nu tijd om door te pakken. “Vrijwel elke grote onderneming of organisatie heeft inmiddels een diversiteitsmanager. Inclusiviteit en diversiteit zijn bij de meeste bedrijven nu gelukkig wel onderdeel van hun interne en externe communicatie. Maar daarmee zijn we er niet. Het is nu tijd om vervolgstappen te zetten.”

“Als het aan mij ligt moeten bedrijven nu in actie komen en nadenken hoe zij het aandeel en de participatie van kosmopolieten in hun organisaties kunnen verhogen richting de eigen subtop en top. Ze moeten echt wat extra’s doen om kosmopolieten binnen te halen en te behouden. Dat kan via een quotum, verplicht of vrijwillig, want als je daar niet bewust en gericht op stuurt, blijft het binnenhalen van mensen met een diverse achtergrond te vrijblijvend. Diversiteit brengt een organisatie zo enorm veel extra’s. Ik heb dat gemerkt in het bestuur van Agora Network. Daar sturen we ook heel gericht op een zo divers mogelijke samenstelling. De dynamiek die dat oplevert, daar groeit iedereen van. Je leert – werkelijk waar – van iedereen in het bestuur. En dat gebeurt ook op de werkvloer of in een managementteam. Je kunt kwaliteit uitsluitend nastreven als je verschillende perspectieven meeneemt en ook de consequenties overziet die je besluiten hebben op de verschillende mensen in je organisatie.”

Denis heeft tenslotte een belangrijke tip voor mensen die aan hun persoonlijke groei en carrière willen werken: “Zoek een sponsor. Dan bedoel ik niet iemand die geld sponsort, maar een persoon binnen jouw organisatie die jou verder helpt bij jouw groei en de stappen die je binnen jouw organisatie wilt zetten. Meestal adviseer ik om naar een rolmodel op zoek te gaan. Dat hoeft niet een directe collega of vakgenoot te zijn, maar dat kan wel. In elk geval een persoon die voor jou zijn of haar handen in het vuur durft te steken en in een machtspositie verkeert om jou echt vooruit te kunnen helpen in je carrière. Als kosmopoliet verbreed je daarmee je kansen enorm. Het gaat veel verder dan ‘netwerken’. Netwerken vind ik over het algemeen oppervlakkig. Bij een sponsor gaat het om een vertrouwensband en dat je je ambities en toekomstplannen kunt delen. Dat gaat verder dan het delen van tips. Het gaat om iemand die zich medeverantwoordelijk voelt voor jouw carrière en zich concreet voor je inzet. Via mijn sponsor heb ik nu ook deze stap naar Dubai kunnen zetten.”

“Natuurlijk zijn ook inspiratiebronnen belangrijk als je aan je carrière bouwt. Voor mij zijn dat allereerst mijn ouders, die vanuit Ghana naar Nederland kwamen om hier een nieuw leven op te bouwen. Zij konden hier hun kinderen een betere toekomst geven. Al vanaf het begin vormen zij mijn inspiratie. Zij hebben mij laten inzien wat voor mens ik wil zijn, hoe ik wil leven en dat ik wil bouwen aan inclusie. Ook nu, met onze emigratie naar Dubai, zijn ze een voorbeeld voor me. Zij toonden mij dat je met zo’n reusachtige stap naar het buitenland kunt groeien in wie je bent en wat je kunt worden.”

“Daarnaast is ook Tidjane Thian, voormalig bestuursvoorzitter van Credit Suisse, oorspronkelijk afkomstig uit Ivoorkust, een rolmodel. Maar dat geldt ook voor Aliko Dangote, de topman van een cementfabriek en industrieel conglomeraat in Nigeria. Hij heeft niet in het buitenland gestudeerd, maar heeft wel vanaf scratch een imperium opgebouwd. Nu wendt hij zijn rijkdom voor een belangrijk deel aan om zijn hele community te helpen en te groeien. De levenswandel en visie van deze personen bewonder ik enorm.”

Het Agora Network Cross Mentoring Programma 2022-2023 gaat van start. Wie wil deelnemen aan dit programma kan zich aanmelden als kosmopoliet of als inclusieve leider. Dat kan door een mail te sturen naar: [email protected].

Lees ook

Agora carrousel AMINA

Branding movie vertelt ‘magisch verhaal’ van Agora Network

Diversiteit en inclusie op de werkvloer vormen een verrijking voor iedereen

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.