Marjolein is daarnaast als docente actief bij het onlineprogramma van Zing je sterk. “In de cursus staan ademhalingsoefeningen, zangoefeningen en ontspanningsoefeningen centraal, maar mensen vinden er ook herkenning en steun bij elkaar. Dit lotgenotencontact wordt door de deelnemers zeer gewaardeerd. We zijn in coronatijd begonnen met een groep mensen met long covid.”

“Het onlineprogramma bestaat uit zes keer een bijeenkomst en oefeningen die de deelnemers zelf tot ver na afloop van de cursus thuis kunnen doen. Inmiddels zijn we ook begonnen met groepen mensen met andere aandoeningen, als COPD en astma. Aandoeningen waarbij de longen een rol spelen, maar ook andere aandoeningen als chronische vermoeidheid. Verder zijn we begin dit jaar een pilot gestart voor mensen met of na kanker. Deze mensen hebben heel veel meegemaakt. Zingen kan hen helpen bij de verwerking en geeft hun kracht. Inmiddels hebben meer dan tweeduizend mensen meegedaan aan Zing je sterk. En wat ons betreft zijn we nog lang niet klaar met dit mooie werk!”

“Het is prachtig om te zien dat mensen elkaar vinden en het programma op die manier fungeert als lotgenotengroep. Mensen delen intieme dingen en zoeken elkaar soms buiten de wekelijkse cursus op. Het is wel belangrijk om duidelijk te maken dat we geen hulpverleners zijn. We richten ons vanuit onze muzikale expertise op het helpen van mensen door stem- en ademhalingsoefeningen. Maar het is indrukwekkend om te zien welke neveneffecten dat heeft.”

“Als zorgzangeres kom ik bij mensen thuis in hun vertrouwde omgeving. Ik ben ook opgeleid als psycholoog en zie mede daardoor dat zingen veel kan bewerkstelligen, zeker bij mensen met dementie. Niet alleen is het troostend, ontspannend en brengt het vrolijkheid, het maakt ook delen van de hersenen (weer) actief die dat soms al heel lang niet meer waren. Het is dus echt goed voor de hersenen en dat effect zien we bij deze groep mensen heel duidelijk. Het is mooi dat ik mensen een beetje kan omarmen en ze op een bepaalde manier hun stem terug kan geven!”

Dit artikel is afkomstig uit Mondig, voortzetting van het blad Doopsgezind.nl. Mondig is het tijdschrift van de Doopsgezinden in Nederland.

008__ADS – Portretten-Headshots-Original Size-__www_RAPfotografie_nl

Kalle Brüsewitz

Kalle Brüsewitz is coördinator communicatie bij de Algemene Doopsgezinde Sociëteit.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.